09.02.24

Ексголову української компанії «Краншип» підозрюють в ухиленні від сплати податків

Іван Ніякий та Андрій Іванов
Іван Ніякий та Андрій Іванов

Віцепрезидента Морської палати України (громадська організація) та ексдиректора ТОВ «Краншип» Івана Ніякого підозрюють в ухиленні від сплати податків. Про це ЗМІ дізналися за ч. 3 ст. 212 КК.

Справу № 72023000310000007  розслідує БЕБ. У фокусі зору детективів – бенефіціарний власник Андрій Іванов.

Група «Трансшип» була заснована 1998 року Андрієм Івановим і займається буксируванням суден, рейдовою перевалкою, орендою флоту та іншими морськими операціями. У її структурі близько десятка компаній із реєстрацією в Україні, анексованій Автономній Республіці Крим, Росії та офшори у Белізі та Панамі. Однією із компаній цієї групи є ТОВ «Краншип», яким керував Іван Ніякій.

Справу спочатку розслідували податківці за № 32021100110000026.  Вони виявили, що в період з серпня 2020 року по лютий 2021 року службові особи ТОВ «Краншип» ввезли на митну територію України суховантажні баржі Afina, Memele, Misa та морський буксир Ariel у митному режимі тимчасове ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування. Далі менеджмент незаконно передав судна до тимчасового платного користування на умовах оренди іншим суб’єктам господарювання, які не є платниками ПДВ. В результаті сухі баржі та морські буксири не були оформлені у відповідному митному режимі імпорту, свідомо ухиляючись від сплати податків на понад 30 млн гривень.


Після зміни підслідності заступником генпрокурора, постановою старшого слідчого поліції Одеської області  від 29 грудня 2022 року кримінальне провадження було закрите у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Але БЕБ відкрило нову справу. За її фабулою Ніякий вже отримав підозру в ухиленні від сплати податків на 8,66 млн гривень.

Шевченківський райсуд Києва обрав йому заставу у 1,61 млн гривень. Менеджер намагається закрити справу. У суді він каже, що заробляє усього 15 тис. гривень щомісячно (маячня), та наполягає на фінансовій неспроможності сплатити заставу. Гроші за підозрюваного внесла компанія «Краншип». Ніякий наголошує, що вчиться в аспірантурі в Одеському національному морському університеті, піклується про свою матір, яка є пенсіонером та інвалідом II групи, на його утриманні перебуває неповнолітній син.

Іван Ніякий наразі обіймає посаду комерційного директора київському ТОВ «Соул Марін» (Soul Marine). Згідно з даними Оpendatabot, “Соул Марін” зареєстрована 16 червня 2023 року зі статутним капіталом 500 тис. гривень. Основними видами діяльності вказано неспеціалізовану оптову торгівлю, допоміжне обслуговування водного транспорту, надання в оренду транспорту й устаткування, вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Кінцевим бенефіціарним власником і засновником компанії вказано Михайла Куранду.

Цікаво, що працювати фірма планує на тому місці, де раніше був «Краншип». Тобто бізнесмен-втікач Іванов зробив нову компанію із «фунтом» на чолі, щоб обійти санкції.