26.03.24

НАБУ завершило розслідування за справою бізнесмена Кіпермана


Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про організацію схеми із заволодіння електроенергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» на суму понад 716 млн грн та легалізації коштів.

Про це повідомляють прес-служби органів.

В органах не вказують прізвища фігурантів, проте, за інформацією ЗМІ, йдеться про бізнес-партнера олігарха Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана; колишнього посадовця «Укренерго» Дмитра Кондрашова; директора приватної компанії «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенка і голову правління банку Альянс Юлію Фролову.

«22 березня 2024 року прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно 4 осіб, серед яких організатор злочину, колишній директор департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго», голова правління комерційного банку та директор приватної компанії, причетних до реалізації злочинної схеми по заволодінню електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів. На сьогодні прокурор САП надав доручення детективам НАБУ відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення», – інформує САП.

Раніше Вищий антикорупційний суд заочно взяв під вартупідозрюваного організатора справи «Укренерго» Михайла Кіпермана.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили бізнесмену Михайлу Кіперману та іншим про підозру у заволодінні понад 716 млн грн. За даними слідства, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі» закупила в «Укренерго» електричну енергію на суму понад 716 млн грн. Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник відповідного департаменту «Укренерго» не зупинив продаж. При цьому гарантом оплати виступив один із комерційних банків, а рішення про видачу гарантії голова правління прийняла одноосібно і з порушенням процедури.

Надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про розкрадання коштів ПриватБанку. Гроші за поставлену електроенергію «Укренерго» так і не одержало. Коли ж звернулось до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

НАБУ і САП змогли заарештувати 721 млн грн, які перебували на рахунках залучених до злочинної схеми компаній. Крім того, у межах міжнародного співробітництва також заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії у двох європейських країнах.