14.09.24

У США різко розкритикували мирний план Китаю щодо України


Заступник постійного представника США при ООН Роберт Вуд розкритикував китайський план досягнення миру в Україні.

За словами дипломата, мирна пропозиція Китаю з шести пунктів стосовно врегулювання того, що КНР називає "українською кризою", не доповнює Українську формулу миру й не передбачає підтримки суверенітету й територіальної цілісності. Про це Вуд заявив у пʼятницю на засіданні Ради Безпеки ООН.

"План Китаю з шести пунктів створить небезпечний прецедент. Ми тут не для того, щоб винагороджувати порушників Статуту ООН. Найшвидший шлях до миру для Росії - вивести свої війська з України й припинити повітряні атаки. Якщо Росія не прагне миру, то наступний, найшвидший шлях до миру для всього світу - позбавити її можливості продовжувати свої незаконні напади", - заявив Вуд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  "Рішення просте": у США різко відповіли на "мирну" заяву Цзіньпіна після зустрічі з Путіним

За його словами, Пекін сприяє російській агресії за допомогою так званого партнерства "без обмежень" і широкомасштабної підтримки оборонно-промислової бази РФ, що дає Росії змогу продовжувати війну в Україні.

Дипломат відзначив передання Китаєм матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти озброєння, обладнання та сировина, якій використовує Росія в оборонному секторі.

Китайський експорт, за його словами, включає нітроцелюлозу, верстати, мікроелектроніку, оптику, БпЛА, технології для крилатих ракет, які Росія використовує для вбивства мирних жителів і руйнування інфраструктури України.