14.08.24

Робопси зміцнюють моральний дух ЗСУ


Собаки-роботи, яких ЗСУ використовують на Донбасі, виявилися британського виробництва - повідомив розробник виданню Bild.

Це модель BAD.2 від британської компанії Brit Alliance із німецьким протитепловим камуфляжем, завдяки якому їх практично неможливо виявити. Першими робопсів випробовали бійці 28-ї бригади. Нині їх на Донбасі понад 30.
"Ми були стурбовані дедалі частішими повідомленнями про втрати на фронті через ворожі дрони. Тому ми обговорили можливості більш безпечного рішення для розвідзадач в зонах підвищеного ризику. Результати вражаючі. Наші собаки-роботи виконують розвідзавдання на передовій, знижуючи ризик для солдат-людей . Це не тільки підвищує ефективність бойових дій, а й зміцнює моральний дух армії", - розповів голова Brit Alliance Кайл Торберн.

Дронопес заходять туди, куди не може потрапити повітряний дрон. Наприклад, усередину будівель чи російських окопів. Розвідують околиці, виявляють міни-пастки, виявляють пересування росіян. Вони безшумно пересуваються зі швидкістю до 15 км/год у радіусі 3,5 км упродовж п'яти годин. 

Вартість: від 4000 до 8000 євро – "ніщо порівняно з людським життям".