21.08.24

Forbes: РФ розробила нову безпілотну зброю у відповідь на наступ ЗСУ у Курському регіоні

Росія розробила нову безпілотну зброю у відповідь на український наступ у Курському регіоні, повідомляє Forbes.

Видання наголошує на тому, що українські війська успішно реалізували наступ у Курській області за допомогою радіоелектронної боротьби, що вивело з ладу російські розвідувальні безпілотники та збило їх FPV-дрони. Тепер Росія відповідає новими безпілотниками, що управляються з використанням оптоволоконних технологій.

Ці нові безпілотники захищені від радіоперешкод. Forbes зазначає, що це перший випадок застосування такої зброї у бойових діях.

«Це ще одне нагадування про те, як швидко розвиваються невеликі дрони. І попередження решті світу, який значною мірою покладається на глушіння для захисту від атак безпілотників терористів», — зазначає автор.

Читайте також:  Запеклі РЕБ-двобої. Росіяни збивають з курсу точні західні снаряди і шукають ППО через фальш-цілі: як відповідає Україна — FT

FPV-безпілотники переважно вимагають радіоз'єднання з оператором. По радіозв'язку передаються відеосигнали з дрону та команди дрону окремим каналом. Втрата будь-якого з цих сигналів, як правило, призводить до миттєвого падіння.

Тому на передовій можна побачити безліч різного обладнання для глушіння сигналів, що створює перешкоди на певних частотах. Якщо вони працюють ефективно, то формують захисний міхур, який може сягати п'ятдесят або сто метрів. Зазвичай це заважає FPV-дронам, хоча досвідчені оператори використовують круті кути підходу, щоб їхній дрон міг пролетіти крізь зону перешкод за рахунок інерції.

Дрони постійно змінюють свої робочі частоти, і глушилки також оновлюються, щоб зупиняти їх у цій нескінченній грі у кішки-мишки. Ось чому для тимчасового відключення всіх безпілотників потрібна скоординована операція, аналогічна тій, що була в Курську, з тривалою підготовкою для виявлення всіх частот, що використовуються, і достатньою концентрацією перешкод, щоб заблокувати все в певному районі.

Читайте також: Німецька компанія постачає Росії унікальну електроніку для БПЛА "Орлан"

Безпілотники можуть втрачати зв'язок з інших причин. Радіозв'язок вимагає прямої видимості. Це корисно, коли дрон знаходиться на великій відстані від землі, але в міру його наближення до землі зв'язок починає слабшати. Літаючий ретранслятор може допомогти, але FPV доводиться низько пікірувати під час фінальної атаки, і в останні секунди відеосигнал практично завжди страждає від перешкод, що погіршують видимість в критичний момент.

Одним із рішень проблеми перешкод та втрати зв'язку є використання термінального наведення за допомогою штучного інтелекту: оператор наводить на ціль на деякій відстані, а дрон продовжує слідувати за нею навіть за відсутності зв'язку. Такі системи вже впроваджуються в обмеженій кількості обома сторонами.

Читайте також: Ворог почав встановлювати на дрони-камікадзе "Герань-2" блоки навігації DGPS