18.05.24

Зеленський підписав закон про підвищення штрафів для ухилянтів

Президент України Володимир Зеленський 17 травня 2024 підписав закон про підвищення штрафів за порушення правил мобілізації та військового обліку. Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як зростуть штрафи

Фактично запроваджуються три режими — порушення, повторне порушення та порушення під час воєнного стану.

Відповідно, штрафи за ст. 210, що стосуються військового обліку, становитимуть:

  • у мирний час — від 3 400 до 5 100 грн;
  • у воєнний час (або повторне порушення) — від 17 000 до 25 500 грн.

Відповідно до ст. 210−1, за порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час:

  • для громадян — від 5 100 до 8 500 грн;
  • для посадових та юридичних осіб — від 17 000 до 34 000 грн.

За ухилення від мобілізації у воєнний час:

  • для громадян — від 17 000 до 25 500 грн;
  • для посадових та юридичних осіб — від 34 000 до 59 000 грн.

Нові штрафи набудуть чинності наступного дня після оприлюднення закону, який ще повинен підписати президент України.

17.05.24

Вугільного бізнесмена Кропачова затримало ДБР. Йдеться про збитки державі у 2 млрд гривень

Працівники Державного бюро розслідувань та Національна поліція затримали фактичного власника ТОВ «Краснолиманське», що входить до групи компаній ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова. Журналісти вже декілька років поспіль пишуть про його корупційні оборудки, навіть президент Володимир Зеленський наголошував на цьому.

За даними слідства, через своє підприємство та службових осіб Міністерства енергетики та Державної податкової служби він завдав державі шкоди на понад 2 млрд грн на махінаціях у вугільній сфері.

Кропачову висунули підозру у створенні злочинної організації

Вугільному олігарху Віталію Кропачову оголосили підозру у створенні злочинної організації, доведення до банкрутства та легалізації майна. Про це повідомляє ДБР.

За оперативною інформацією, український мільярдер забрав у власність активи сина біглого експрезидента Олександра Януковича та отримав фактичний контроль над багатьма державними шахтами та збагачувальними фабриками східних регіонів.

Він, його довірена особа, керівник підприємства та бухгалтер об’єднались у злочинну організацію, яка не давала працювати та доводила до банкрутства Державне підприємство «ВК «Краснолиманська».

"Рішення просте": у США різко відповіли на "мирну" заяву Цзіньпіна після зустрічі з Путіним

"КНР не може сидіти на двох стільцях"

В американському Держдепі запропонували власне "мирне рішення" для завершення бойових дій в Україні. Представник установи Ведант Пател наголосив, що Китай "не може сидіти на двох стільцях".

У Пекіні пройшла зустріч президента РФ Володимира Путіна та лідера КНР Сі Цзіньпіна, в результаті якої політики підписали низку документів про поглиблення співпраці. Китайський голова зробив заяву, що обидві країни вважають правильним шляхом "політичне врегулювання української кризи". 16 травня це прокоментував заступник речника Держдепу США Ведант Пател, про його заяву під час брифінгу написала "Поштівка".

"Я побачив щось, що виглядало як спільна заява за результатами цієї зустрічі, де говорилося про занепокоєння щодо ескалації, бажання якогось мирного процесу чи політичного вирішення конфлікту в Україні. З нашого погляду, рішення просте. Російська Федерація має просто піти з України, вона може залишити ті території, на яких вона перебуває в Україні, вона може піти з Криму, і ми матимемо мирне рішення", — сказав Пател.

Він підкреслив, що Росія та сам Путін знову й знову показують, що у цьому не зацікавлені. Представник Держдепу США зауважив, що Китай не може одночасно прагнути покращення відносин з іншими країнами та підживлювати військову машину Кремля.

"КНР не може сидіти на двох стільцях", — заявив він.

Пател запевнив, що таку позицію має не лише Вашингтон, але і його партнери з G7, НАТО та Євросоюзу.

"Підживлення оборонно-промислової бази Росії Китайською Народною Республікою загрожує не лише безпеці України, але і європейській безпеці, і Пекін не може досягти кращих відносин з Європою, продовжуючи підтримувати щось подібне", — додав спікер Держдепу.

16.05.24

«Зелений» маятник хитнувся у протилежний бік

🔻 Нещодавно була новина про те, що Mercedes пригальмовує перехід на електромобілі і розробляє нові моделі машин з двигунами внутрішнього згоряння. Раніше були також новини про те, що ВР та деякі інші нафтові гіганти «на користь акціонерів» потроху згортають свої «зелені» проекти та повертаються «до витоків» – тобто запускають нові проекти з видобутку та переробки нафти та газу.
 
🔻 Однак рішення окремих компаній – це ще не тенденція. Щоб говорити про новий тренд, потрібні ще якісь ознаки, і ці ознаки тепер з'явилися. Йдеться про те, що інтереси найбільших банків зміщуються від «зеленої» – назад до традиційної енергетики та викопного палива.
 
🔻 60 найбільших банків світу у 2023 році наростили фінансування проектів з видобутку викопного палива до $705 млрд, що на 4,8% більше, ніж у 2022 році. Це зростання в основному зумовлене фінансуванням сектору зрідженого газу. Такі дані наводить агентство Argus із посиланням на звіт Banking on Climate Chaos.
 
🔻 Це означає, що загальний обсяг фінансування видобутку та переробки викопного палива з моменту підписання Паризької угоди у 2015 році становив $6,9 трлн. У 2022 році фінансування проектів з видобутку викопного палива все ж таки скоротилося з $742 млрд до $673 млрд, але це сталося через те, що нафтові компанії знизили запозичення завдяки рекордному прибутку від продажу енергоресурсів.
 
🔻 Так, наприклад, міжнародний банк JPMorgan Chase у 2023 році став найбільшим інвестором проектів у сфері викопного палива. Його обсяг фінансування становив $40,9 млрд порівняно з $38,7 млрд роком раніше. Японський банк Mizuho став другим за величиною, збільшивши інвестиції до $37 млрд з $35,4 млрд 2022 року. Bank of America зайняв третє місце з $33,7 млрд (роком раніше було $37,3 млрд).
 
🔻 Зростання фінансування пов'язане в основному з галуззю ЗПГ, а також з технологією гідророзриву пласта у видобутку нафти та з газовою енергетикою. Загальний обсяг фінансування ЗПГ-проектів у 2023 році становив $121 млрд у порівнянні зі $116 млрд у 2022 році.
 
🔻 Також збільшилося фінансування видобутку енергетичного вугілля з $39,7 млрд до $42,2 млрд. Згідно зі звітом, 81% цих інвестицій надійшов від китайських банків. У вугільну галузь також вклалися і низка американських банків, включаючи Bank of America (щоправда, йдеться тут про проекти за межами США, в основному в країнах «третього світу»).
 
🔻 Більше того, деякі північноамериканські банки відмовилися від своїх кліматичних зобов'язань – що нещодавно було важко уявити. Bank of America, наприклад, раніше взяв на себе зобов'язання не фінансувати безпосередньо проекти, пов'язані з вугільними електростанціями чи шахтами, але змінив свою політику наприкінці 2023 року, заявивши, що такі проекти проходитимуть «посилену комплексну перевірку».
 
🔻 Знову ж таки, причина тут – тиск з боку акціонерів, які здебільшого вже зрозуміли, що зміна клімату – це скоріше природний процес, а галас навколо «зеленої» енергетики поки що лише негативно позначається на їхніх дивідендах.

Комітет парламенту Іспанії визнав Голодомор геноцидом і закликав допомагати Україні зброєю


Комітет у закордонних справах парламенту Іспанії переважною більшістю голосів визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу і закликав продовжити військову допомогу Україні для захисту її демократії та територіальної цілісності від Росії.

Комітет у закордонних справах Конгресу депутатів (нижньої палати парламенту) Іспанії на засіданні 14 травня переважною більшістю голосів підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Під час голосування за ухвалення резолюції висловились 29 членів парламентського комітету, проти проголосували чотири і ще один – утримався.

У резолюції, представленій депутатом від ультраправої партії Vox, професором Карлосом Флоресом, описується спланований сталінським режимом голод 1930-х років у тодішній Радянській Україні.

Там також перелічені парламенти країн, які вже ухвалили рішення про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Резолюція закликає уряд Іспанії визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні актом геноциду, публічно вшанувати пам'ять жертв тих подій і "продовжувати рішуче підтримувати в межах ЄС економічну, гуманітарну та військову допомогу Україні для захисту її демократії та територіальної цілісності від авторитарного російського режиму".

15.05.24

Формула Блінкена. Навіщо держсекретар США заговорив про вибори в Україні

Держсекретар США Ентоні Блінкен
Держсекретар США Ентоні Блінкен, Київ, 15 травня 2024 року

Вашингтон спільно з українською владою готує "виборчу інфраструктуру" для проведення виборів — і не обов'язково після війни. Про це розповів Ентоні Блінкен у півгодинному виступі у КПІ 14 травня 2024 року.

Не експромт

Заява держсекретаря США точно не була експромтом. Свою промову Блінкен, звісно, підготував заздалегідь і ретельно продумав її.

Нагадаємо, що понад півроку Конгрес США не міг дійти згоди про надання Україні військової допомоги у 2024 фінансовому році. Але ця сумна історія вже позаду. 24 квітня Джо Байден підписав ухвалений обома палатами Конгресу закон про допомогу Україні у розмірі понад $60 млрд.

Разом з американською допомогою відновилася й можливість адміністрації Байдена встановлювати жорсткі умови українській владі. Й візит Блінкена до Києва був саме про це: що має виконати Банкова "у вдячність" за військову та фінансову допомогу Заходу.

Звісно, американський гість міг обмежитися обговоренням цієї теми за зачиненими дверима на переговорах із Володимиром Зеленським. Але Блінкен вирішив озвучити деякі проблемні питання перед широкою публікою в особі студентів та викладачів Київського політехнічного інституту.

Ліберальна економіка тріщить по швах, народжуваність падає, а світові агресори відчувають безкарність

Світ, який ми знаємо, ймовірно, йде до свого кінця



Світові медіа та науковці все частіше говорять про те, що світ невідворотно змінюється. Журнал Economist присвятив увесь свій випуск 11 травня 2024 року темі руйнації світової ліберальної економіки, яку людство будувало з часів Другої світової війни. Разом із цим росія, Китай та інші авторитарні країни руйнують підвалини міжнародного права, яке виглядає безсилим перед їхньої агресивною політикою. І на порозі ще одна криза, в якій ніхто конкретно не винен, — демографічна. Народжуваність падає по всій планеті, що може мати катастрофічні наслідки й остаточно добити світову економіку. Розповідаємо, як повʼязані між собою міжнародне право, економіка і демографія, і чому світ, який ми любили, може зникнути протягом наступних десятиліть.


Криза міжнародного права

Після Другої світової війни світ потроху рухався до спільних правил і системи міжнародного права, що могла б ці правила підтримувати. Статут ООН 1945 року заборонив застосовувати силу в міжнародних суперечках, крім випадків самооборони. Загальна декларація прав людини 1948 року закріпила права на життя, свободу і безпеку. Подальші конвенції заборонили геноцид, тортури й багато іншого.

У 1990-х, після закінчення Холодної війни, вся ця робота дала плоди — пройшли трибунали в колишній Югославії, Сьєрра-Леоне, Руанді та багато судів поменш. Але зараз експерти фіксують, що міжнародне правосуддя потроху втрачає сенс.

Помилки і бездіяльність союзників України: чому армія РФ почала наступ на Харківщині — WP

Збройні сили України були серйозно обмежені через тривалу затримку з наданням американської допомоги


Російські війська здійснили наступ в Харківській області. Якщо росіяни продовжать просування, вони можуть знову опинитися в межах артилерійської досяжності Харкова. Найгіршим сценарієм було б падіння Харкова, але це все ще малоймовірно, повідомляє Поштівка з посиланням на The Washington Post.

Чому росіяни досягли такого раптового успіху? Поясненням є поєднання російської військової вправності з українськими та американськими прорахунками. Російські війська покращили свої бойові характеристики з перших днів війни, коли, здавалося, вони не могли зробити нічого правильно. Вони пристосовуються до умов поля бою.

Тим часом, Збройні сили України були серйозно обмежені через тривалу затримку з наданням американської допомоги. Українські війська опинилися в 10-кратній меншості в артилерійських боєприпасах, а запаси засобів протиповітряної оборони також закінчуються.

Крім того, газета The Wall Street Journal повідомляла, що "за останні шість місяців Україна перехопила близько 46% російських ракет, порівняно з 73% за попередній шестимісячний період". Минулого місяця рівень перехоплення ракет впав до 30%. Нездатність України забезпечити адекватну протиповітряну оборону для військ на передовій означає, що Росія вперше змогла значною мірою використати повітряну міць.

14.05.24

Генконсул України критикує німців за хибні уявлення про Другу світову війну

Німецький важкий танк Tiger I у Харкові, Україна, 1943 рік
Німецький важкий танк Tiger I у Харкові, Україна, 1943 рік

Німецькі історики донедавна переважно згадували лише Росію як жертву і переможця над нацизмом, а українці згадувалися ними часто у контексті колабораціонізму з нацистським режимом.

На цьому у коментарі агентству dpa наголосила генеральний консул України в Гамбурзі Ірина Тибінка.

За словами дипломата, навіть через майже 80 років переважна більшість німецького населення через брак інформації не розуміє глибокої травми, завданої Україні у Другій світовій війні, і немає жодного визнання високої ціни, яку заплатив український народ. І це – в країні, яка по суті є творцем такого поняття, як повоєнна культура пам’яті та головним виконавцем історичної справедливості, наголосила генконсул. А німецькі історики зазвичай згадували про українців лише у зв’язку з колабораціонізмом з нацистською Німеччиною, а образ мученика і переможця віддають Росії.

«Пам’ять про українських жертв Другої світової війни досі відсутня в підручниках історії в німецьких школах», – зауважила Тибінка.

Вона нагадала про понад 8 мільйонів убитих українців, 2,5 мільйона українських примусових робітників, тисячі українців, удостоєних звання «Праведники народів світу» за допомогу переслідуваним євреям, про чотири роки найжорстокіших боїв на українській землі та повністю зруйновані міста та села. Все це, підкреслила генконсул, потребує пам'яті та вшанування.

Сунак відреагував на "злиту" розмову Кемерона й Трампа — що сказав британський прем'єр

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак наполіг, що його позиція у підтримці України у повномасштабній війні проти Росії змінилася. Хоча публікації у ЗМІ діалогу міністра закордонних справ країни Девіда Кемерона з експрезидентом США Дональдом Трампом свідчила про протилежне.

Про це повідомляє Politico.

Що передувало

Як стверджує газета The Times, Кемерон розповів Трампу, що нова допомога від Лондона, допоможе Україні утримати лінію фронту, і надасть "найкращі можливі умови" для укладення "угоди" між Києвом та Москвою.

"Які кращі умови, за яких ви, як президент США, зможете укласти угоду в січні? Це коли обидві сторони утримують свої позиції, й платять за це ціну", — цитує видання слова Кемерона.

Як відреагував Сунак

Водночас глава Бейкер-стріт на прохання прокоментувати матеріал, заявив, що не бачив статті, про яку йде мова, проте наголосив, що позиція Лондона не змінилася, і що Сполучене Королівство стоїть на боці України.

"Інвестиції в безпеку України — це інвестиції в нашу безпеку. Наші союзники по НАТО вже стурбовані перспективою того, що якщо Путін досягне успіху, то вони будуть наступними — з усіма наслідками, які це принесе", — додав Сунак.

Нагадаємо, що раніше Дональд Трамп зробив нову заяву щодо війни Росії проти України, висловивши впевненість, що зможе закінчити бойові дії ще перед входом до Білого дому.

Водночас Девід Кемерон у своєму зверненні до союзників НАТО із закликом збільшити частку витрат на оборонну сферу.

13.05.24

ЕВРОфрик-шоу 2024 - про европейське виродження та про українські сліпоту й лицемірство

ЕВРОфрик-шоу 2024. Жорсткий допис. Не так про европейське виродження, як про українські сліпоту й лицемірство. Не так про наших виконавиць, як про нарід. 

Евробачення 2024 було нам убивче необхідне, аби нарешті чесно подивитися на себе в люстерко на початку третього року Великої війни. Спершу українці масово пруть до церков на Великдень, а телебачення радо ті всі імітації християнської віри нашого народу транслює, відтак не лише пасивно толерують, а діяльнісно підтримують на позір маніфестований сатанізм, ліволіберальну ідеологічну повістку, що суперечить як християнському віровченню, так і засадам політичного націоналізму (в розповсюдження якого серед люду (а надто молоді! - головної авдиторії цього дійства) після появи у 2022 році футболок з Бандерою левова частина правиці наївно повірила), і нарешті ті самі «християни» щиросердно досі волають «ЗА ЩО НАМ ВІЙНА?»…

За тим усім схована клясична дитяча позиція жертви. До слова, неабияк психологічно вигідна, бо жертва завжди чемна й невинна, тільки замість цукорок, отримує чогось батіг з крови та ракет. І цьогорічне Евробачення говорить промовисто, як ніколи. 

Спершу голі цифри:
1. Українське журі (склад: Олена Тополя (Alyosha), Ірина Горова, Олена Коляденко, Костянтин Томільченко) віддали: 12 балів Швайцарії (найвищий бал), 10 балів Ірляндії (друга позиція)
2. Український нарід віддав: 12 балів Швайцарії, 8 балів Ірляндії (третя позиція)
Однак склад Нацжурі обирали шляхом прямого голосовання в Дії. Очолила журі Олена Тополя, позаяк отримала більшість голосів. Відповідно у першому випадку маємо непряме, але народне волевиявлення, у другому – пряме волевиявлення українського народу. 

11.05.24

Ільзе Хірш — брутальна німецька блондинка

Ільзе Хірш
Ilse Hirsch (*1922 in Hamm - †2000) was instrumental in “Operation Carnival” the assassination of the American-appointed Burgermeister of Aachen.

Ільзе Хірш (нім. Ilse Hirsch; 21 травня 1922 року, м. Гамм (Hamm), Північний Рейн — Вестфалія, Німеччина) - член організації "Вервольф" (Werwolf) - німецького ополчення для ведення партизанської війни в тилу наступаючих військ союзників, створеного наприкінці Другої світової війни.

Коли їй було шістнадцять, Хірш приєдналася до німецької молодіжної організації Спілка німецьких дівчат (BDM - Bund Deutscher Mädel). Вона стала одним з головних організаторів BDM у місті Моншау.

06.05.24

Он рассказал миру о сталинском Голодоморе

29 марта 1933 года, 27-летний британский журналист Гарет Джонс, вернувшийся из поездки по Советскому Союзу, выступил с заявлением о массовом голоде в СССР, которое было перепечатано многими газетами.


«Я прошёл по улицам сёл и 12 колхозов. Везде было слышно стенание: «У нас нет хлеба, мы умираем!» Это стенание было слышно по всей России: на Волге, в Сибири, Беларуси, на Северном Кавказе, в Средней Азии и в Украине». 

Особое внимание выпускник Кембриджа, мать которого была гувернанткой детей Джона Хьюза – основателя Юзовки, то есть Донецка – обратил на трагическую ситуацию в Украине. 

Впрочем, Джонс ещё в 1929 году, то есть задолго до Великого Голодомора, после первого посещения страны, где "так вольно дышит человек", начал бить в набат. 

Тогда он написал родителям: 
«Ситуация в Украине ужасная; всё паршиво, еды нет; угнетение, несправедливость, нищета. Я повидал кое-что настолько плохое, что меня просто бесит, когда я думаю о том, как люди типа Бернарда Шоу ездят туда, где их водят за нос. Они едят вдоволь, после чего возвращаются и называют Россию райским местом. Советское правительство — самое жестокое в мире. Крестьяне ненавидят коммунистов. Тысячи и тысячи лучших людей России были сосланы в Сибирь и в тюрьму на Соловках. На Донбассе условия невыносимые. Многие украинцы настолько ослабли, что не в состоянии работать». 
Вскоре после заявления британского журналиста о геноциде украинского народа и других народов сталинского концлагеря советские власти обвинили Джонса в шпионаже против СССР и закрыли ему въезд в «большевистский рай».

12 августа 1935 года, за день до своего 30-летия, Гарет Джонс был убит в Манчжурии агентами сталинского НКВД. 

История скреп

03.05.24

Зачем на «Мессершмитт»-110 ставили конструкции в виде рогов и почему их держали в секрете

Немцы опережали союзников во многих областях военных технологий, также они были впереди в создании самолетных бортовых радаров, хотя первые годы Второй мировой войны они провели полагаясь лишь на дневные истребители, наземные радары и прожекторы. Однако летом 1942 года они начали поставлять на вооружение истребители с собственным радаром.

Немецкий двухмоторный ночной истребитель Messerschmitt Bf.110-G-4/R3 периода Второй мировой войны.

В годы, предшествующие Второй мировой войне, в Германии началась глобальная программа по созданию новейших боевых самолетов. А одним из наиболее интересных проектов стал Messerschmitt Bf.110. Правда, сначала казалось, что эта машина полностью бесполезна, но когда ее немного переделали, то пользу от ее уникальности стало сложно переоценить.

Немецкий истребитель Messerschmitt Bf.110E из состава эскадры тяжелых истребителей ZG 76 ( (Zerstörergeschwader 76), только что вернувшейся с Балкан, лето 1941 года

В середине 1930-х годов сразу в нескольких странах Европы началась работа по созданию «универсального» боевого самолета. Это должна была стать тяжелая двухмоторная машина, которая могла как сбивать вражеские аэропланы, так и сбрасывать бомбы на наземные позиции. Немецкая концепция конструктора Вилли Мессершмитта вылилась в двухмоторный истребитель Messerschmitt Bf.110, получивший официальное прозвище Zerstörer («Разрушитель»).

Внутри кабины Bf-110 во время полёта

Машина впервые поднялась в воздух в 1936 году и в дальнейшем получила множество модификаций. Самолет оснащался авиапушками калибра до 37 мм, пулеметами, мог нести до 2000 килограмм бомбовой нагрузки.

01.05.24

Україні нададуть зброю для ударів по Криму — Шаппс

Міністр також заявив, що ракети Storm Shadow, а також інші крилаті ракети Taurus і Scalp "руйнівно" ефективні



Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив про те, що Сполучене Королівство, Франція та Італія передадуть Україні більше ракет Storm Shadow для ударів по військових об'єктах ЗС РФ в окупованому Криму.

Про це він сказав виданню The Times. Шаппс назвав Storm Shadow "видатною зброєю".

"Велика Британія, Франція та Італія готують цю зброю для застосування, особливо в Криму. Ця зброя має дуже суттєве значення", — сказав він журналістам.

Міністр також заявив, що ракети Storm Shadow, а також інші крилаті ракети Taurus і Scalp "руйнівно" ефективні. Він зазначив, що у Німеччині теж багато таких ракет, а тому вона повинна передати частину Україні.

Він також зазначив, що президент РФ Володимир Путін отримав чіткий сигнал про те, що Захід не здається. Так, США нарешті виділили для допомоги Україні 60 мільярдів доларів, а прем'єр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв і надалі фінансувати підтримку країні, яка обороняється, у розмірі 3 мільярди фунтів стерлінгів щороку до 2030 року.

Шаппс також зазначив, що навіть Дональд Трамп, який знову може стати президентом США, розуміє, що перемога України — в інтересах Америки.

"Я думаю, Трамп це розуміє. Якщо такий деспотичний лідер, як Путін, зможе завоювати Україну, змусивши нас втомитися і піти, тоді інші автократичні лідери в усьому світі дійдуть своїх власних висновків щодо рішучості Заходу", — сказав він.

30.04.24

Как долго арабские лидеры смогут игнорировать гнев своих граждан?

Тысячи марокканцев принимают участие в акции протеста в поддержку палестинцев в секторе Газа и против нормализации отношений между Марокко и Израилем в Рабате, Марокко, воскресенье, 11 февраля 2024 года.

С 7 октября Ближний Восток сотрясают массовые протесты. Египтяне проводили демонстрации солидарности с палестинцами, так же как иракцы, марокканцы, тунисцы и йеменцы, которые вышли на улицы в огромных количествах. Иорданцы нарушили давние красные линии, попытавшись штурмовать израильское посольство, а Саудовская Аравия приостановила переговоры о нормализации отношений с Израилем, отчасти из-за глубокой ярости своего народа по поводу войны Израиля в секторе Газа.

Эти протесты контрастируют с недавними действиями арабских правительств, свидетельствующими о готовности сотрудничать с Израилем в вопросах безопасности – в частности, в том, что касается противостоянию Ирану. Власти государств Персидского залива, по сообщениям, заранее предупредили США о планах Тегерана выпустил сотни ракет и беспилотников по территории Израиля, а Иордания не только позволила США и Израилю оперировать в своем воздушном пространстве, но и задействовала свои ВВС, чтобы сбить часть объектов над своей территорией. Успех совместного отражения иранской атаки заставил многих с оптимизмом взглянуть на перспективы арабо-израильского альянса, над которым США и союзники работали годами.

Но стоит взглянуть на арабскую улицу, как этот оптимизм покажется преждевременным: настроения жителей арабских стран идут вразрез с расчетами их правителей, что часто выливается в столкновения, аресты и репрессии.

Фіцо зневажливо висловився про словаків, які зібрали 4 млн євро для України

Він вважає, що Україна має підписати капітуляцію і що навіть гроші, які виділяє США та Європейський Союз на військову підтримку України, нічого не змінять



Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що 4 мільйони євро, які словаки зібрали на закупівлю боєприпасів для України, це як "пукнути у дерево", пише Поштівка.

Він наголосив на марності таких зусиль.

"Нехай кожен громадянин Словацької Республіки робить зі своїми грошима, що хоче, це його рішення. Знаєте, що кажуть чехи? Že prd do Stromovky (перекладається, як "пукнути у дерево"). Вибачте за вислів, це символічно, це лише символічно", - заявив Фіцо.

Він вважає, що навіть гроші, які виділяє США та Європейський Союз на військову підтримку України, нічого не змінять.

"Через рік-два буде так само - всі гроші будуть витрачені, можливо, щось розкрадуть, але в Україні нічого не зміниться, і ми будемо там, де є. Це моя позиція. Тому я все одно буду віддавати перевагу мирному вирішенню, припиненню вогню за будь-яку ціну", – підсумував прем'єр.

Фіцо вважає бажання словаків допомогти Україні лише намаганням зробити щось на противагу уряду, який відмовляється постачати Україні зброю.

28.04.24

Відмова Шольца передати Україні Taurus є дедалі незрозумілішою - голова Мюнхенської конференції

Голова Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Гойсген вважає, що позиція канцлера ФРН Олафа Шольца щодо неприйнятності поставок Україні крилатих ракет Taurus стає все більш незрозумілою.

Про це він заявив в інтерв'ю Німецькій редакційній мережі (RND).
Гойсген звернувся до Шольца зі закликом переглянути свою відмову після поставки США ракет ATACMS Україні.
«У цьому контексті рішення канцлера не постачати ракети Taurus в Україну стає дедалі незрозумілішим… Зараз ми бачимо, наскільки схожа американська зброя – ATACMS – має великий вплив», — сказав дипломат.
Він зазначив, що навчання українських військових на системі Taurus можна було б розпочати давно, щоб запустити її в дію без необхідності відряджати солдатів Бундесверу.

Роковини спецоперації «Вісла»: що варто пам'ятати про примусові депортації українців

Комуністична етнічна чистка


Депортація українського населення в під час спецоперації «Вісла»

У XX столітті тоталітарні режими неодноразово намагалися «розв’язати українське питання», і примусові депортації були одним з інструментів такого «розв’язання». Спецоперація «Вісла» тривала 28 квітня по 29 липня 1947 року.

Військово-політична операція польської комуністичної влади стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель.

Вигнання нацистів із теренів Східної Європи в 1944–1945 роках супроводжувалося встановленням в цьому регіоні радянської влади чи комуністичних прокремлівських урядів. Місцеві комуністи відразу приступили до масштабних репресій з метою упокорення населення. Одним із інструментів, які вони використовували, стали масові депортації.

9 вересня 1944 року маріонеткові Комітет національного визволення Польщі й уряд УРСР уклали угоду про «взаємний обмін населенням»: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі.

24.04.24

Управление массовым сознанием с помощью эмоций и образов


Ни одно современное государство, даже активно заявляющее об отсутствии какой-либо идеологии, не может уйти от нормирования поведения, совершаемого теперь более мягкими способами. Любая задача, которая в прошлом стояла перед государствами, актуальна и для современных: от сбрасывание агрессии до воспитания патриотизма.

Миллионы людей всегда будут под чьим-то неусыпным оком, их поведение не будет оставлено без внимания. Сначала это делали религия и идеология, предписывая, какими должны быть правильные слова и поступки и какими — неправильные. Кстати, вспомним, что любая религия и идеология очень жестко борются с нарушителями.

Главное отличие мягких методов управления от жестких состоит в их незаметности. Джозеф Най говорил о мягкой силе как о привлекающей, а не принуждающей. Мы можем добавить, что жесткие методы работают с телом как объектом, а мягкие — с разумом как объектом.

 

Мягкие методы управления

Жесткие методы управления

Ориентированы на

разум

тело

Заметны

нет

да

Тип действия

привлекают

принуждают

Незаметность мягкой силы не вызывает сопротивления, в отличие от принуждения, поэтому такие правила стараются вмонтировать в разум человека с помощью фонового, а не основного сообщения. Например, развлекательность может быть первичным сообщением и программированием поведения, вводимым в качестве фона.

Государства активно изучают массовое поведение, чтобы уметь им управлять. Например, Великобритания исследует поведение футбольных болельщиков, чтобы уменьшить вероятность насилия во взаимоотношениях полиции и болельщиков. После любых вспышек стихийного поведения они становятся предметом изучения. Например, активно изучались беспорядки в Лондоне: какова была демографическая и социальная структура протестующих, из каких они районов, школ, какой у них уровень образования.

Манипулирование массовым сознанием с помощью СМИ (Современные психотехнологии манипулирования)

«Вот выводы ученых о том, какую pоль сыграло ТВ как важнейший сегодня инструмент инфоpмации и культурного воздействия на человека. Первый и поистине поразительный вывод: ТВ обладает свойством устранять из событий пpавду. Именно глаз телекамеры, передающей событие с максимальной пpавдоподобностью, пpевpащает его в «псевдособытие», в спектакль».
С.Г.Кара-Мурза

«Радио— и телевизионные программы постоянно прерываются для передачи рекламы. …постепенное увеличение промежутка времени, когда дети концентрируют внимание на чем-то одном, может стать фактором, с помощью которого можно управлять развитием их умственных способностей».
Г.Шиллер

Методы воздействия на психику через СМИ.

— средства массовой коммуникации, информации и пропаганды.

— манипулирование массовым сознанием и СМИ.

— особенности психологического воздействия телевидения.

— компьютерная игровая зависимость.

— кинематографические приемы манипуляций массовым зрителем.

Средства массовой коммуникации (СМК) включают в себя расширенный арсенал способов воздействия на психику индивида и масс с целью внедрения в подсознание психологических установок и формирования паттернов поведения в бессознательном психики. К средствам массовой коммуникации помимо СМИ (средств массовой информации: телевидение, пресса, радио, и т.д.) относятся также кинематограф, театр, цирк, все зрелищные мероприятия и литература, видеофильмы, компьютер, различные виды рекламы, видео и звукозапись и т.п., с помощью чего можно воздействовать на массовую аудиторию. Коммуникация — это информация, сообщение.

Средства коммуникации — способы передачи сообщений на большие территории. Массовая коммуникация — означает вовлеченность в подобный процесс масс.

По эффективности воздействия на психическое сознание масс средства массовой коммуникации и информации выходят на первое место. Становится возможным это по следующим причинам. Кратко рассмотрим как происходит процесс воздействия информации на психику индивида или масс. Головной мозг человека состоит из двух больших полушарий. Левое полушарие — это сознание, правое — бессознательное. На поверхности полушарий находится тонкий слой серого вещества. Это кора головного мозга. Под ней содержится белое вещество. Это подкорковые, сублиминальные, отделы мозга. Психика человека представлена тремя составляющими: сознанием, бессознательным и барьером между ними — т.н. называемой цензурой психики. Информацией является любое сообщение, которое поступает из внешнего мира в психику человека.

14.04.24

Правительство Украины приняло закон о мобилизации: как он повлияет на украинцев за границей

Кабинет Министров разработает порядок, согласно которому дипломатические учреждения будут проверять военно-учетные данные.

После принятия правительством нового закона о мобилизации, украинцы сталкиваются с многочисленными изменениями, особенно это касается военнообязанных граждан, в том числе тех, кто находится за границей.

По информации юристов, новые правила вступят в силу через месяц после подписания президентом.

Согласно законопроекту №10449 о мобилизации, мужчины в возрасте от 16 до 60 лет, которые сейчас находятся за границей, при обращении в консульские учреждения обязаны обновить свои персональные данные для военного учета. Без этого обновления услуги украинских дипломатических учреждений за рубежом не будут доступны.

Кабинет Министров разработает порядок, согласно которому дипломатические учреждения будут проверять военно-учетные данные.

Что изменит новый закон о мобилизации:

  • Мужчинам от 25 до 60 лет нужно будет всегда иметь при себе военно-учетный документ и предъявлять его по требованию представителя ТЦК, пограничной службы или полиции.
  • Вводится электронный кабинет военнообязанных, где можно будет дистанционно обновлять свои данные.
  • Военнообязанные должны обновить свои данные в ТЦК и СП в течение 60 дней после вступления закона в силу.
  • Закон ограничивает категории мужчин, которые могут получить отсрочку от мобилизации. В частности, потеряют такую ​​возможность почти все граждане, у которых жена или муж имеют ІІІ группу инвалидности.
Эти изменения мобилизации имеют важное значение для всех военнообязанных, а также для обеспечения более эффективного администрирования военного учета на международном уровне.

13.04.24

Смысл санкций в том, чтобы лишить Кремль ресурса, а значит - возможности проводить свою политику

США ввели запрет на импорт алюминия, меди и никеля российского происхождения. Это еще один фактор снижения валютной выручки российских компаний. Имеется в виду настоящая валюта, а не тугрики, рупии и прочие стекляшки.

Конечно, можно будет изобрести схемы и через третьи страны и руки продолжать поставки, но каждая цепочка посредников - это минус маржи российских компаний.

Вообще, минус религии «Санкции не работают» и ее последователей заключается в том, что они не учитывают системность всех санкционных мероприятий. Каждая конкретная санкция может быть обойдена по той или иной кривой дорожке. Любая из санкций может просто не сработать по каким-то своим внутренним или внешним причинам.

Однако их количество и системный подход постепенно приводят к нужному для создателей санкционной политики результату. Растянутость по времени позволяет корректировать и дополнять их.

Цель остается прежней - с одной стороны, Запад хочет привести Россию в состояние Ирака времен Саддама во время действия программы «Нефть в обмен на продовольствие» и фактически вычеркнуть Россию из списка потенциально развитых и развивающихся стран. С другой стороны - это нужно сделать так, чтобы экономика развитых стран адаптировались к уходу России из мировой экономики или как минимум, снизила свое присутствие на ней.

Смысл мероприятий в том, чтобы лишить Кремль ресурса, а значит - возможности проводить свою политику. Кроме того, Запад отдает себе отчет в том, что режим Кремля банкрот и рано или поздно, но к власти придут другие люди. Есть риск, что придут те, кто поставит своей целью не разворовывать страну, как нынешние, а наоборот - возрождать ее. Для этого и требуется создать для таких людей максимально возможные трудности и связать их огромным числом условий, при которых Россию будут отпускать обратно.

12.04.24

США швидко втрачають довіру союзників в усьому світі через зраджену Україну, - аналітики

У Європі та в Азії добре бачать, що США не здатні підтримати партнера навіть зброєю, не кажучи вже про пряму участь американської армії у захисті союзників.

США стрімко втрачають довіру своїх стратегічних партнерів через неспроможність підтримати Україну поставками зброї у критичний момент. Це стає зрозусілим після аналізу нещодавніх заяв світових лідерів.

"Те, що США ненаданням допомоги Україні знищують своє положення гаранта безпеки, вже стає не просто очевидним. А максимально публічним на рівні найвищих державних інстанцій", – пише видання.

Першим тривожним дзвіночком для Вашингтона у цьому контексті мала стати нещодавня промова голови європейської дипломатії Жозепа Борреля на Форумі Європи. Він зокрема заявив, що Євросоюз більше не може покладатися на США, як на гаранта європейської безпеки, а 75-річна парадигма обороноздатності кришиться на очах.

03.04.24

У Гаазі 44 країни підтримали створення спецтрибуналу щодо Росії

Зруйнований рашистами багатоквартирний будинок в Бородянці, Київська обл.

На конференції «Відновлення справедливості для України», що відбулася в Гаазі, 44 держави підписали політичну декларацію, в якій, зокрема, висловлюється підтримка створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії.

Росія повинна заплатити за збитки, завдані війною Україні, заявили представники західних держав – учасниці міністерської конференції, йдеться у повідомленні на сайті уряду Нідерландів.

Країни висловилися за посилення спільних зусиль для забезпечення належного розслідування та відповідальності за всі порушення міжнародного права, скоєні під час війни Росії проти України, включно зі злочином агресії.

Також підтримуються ініціативи щодо використання заморожених активів РФ на користь України. Загалом у конференції взяли участь 57 країн.

Політичну декларацію наразі підписали Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Британія і США.

Нагадаємо, у Гаазі 2 квітня 2024 року офіційно відкрився міжнародний Реєстр збитків, завданих російською агресією. За годину після запуску Реєстр (збитків від агресії РФ) уже отримав заявки на компенсацію від перших 18 українців. 

01.04.24

Посол України Андрій Мельник: У Бразилії ніхто не хоче говорити про війну

Посол України у Бразилії Андрій Мельник заявив, що високопосадовці та політики цієї країни уникають розмов про війну через так звану нейтральну позицію.

За словами Мельника, для нього ситуація у Бразилії «у десятки разів складніша», ніж під час роботи у Німеччині перед повномасштабним вторгненням Росії і в перші місяці після його початку.

«У мені іноді складається враження, що люди тут живуть на іншій планеті. Про війну – і це доволі сумний факт – тут ніхто говорити не хоче. Тобто якщо ви йдете до МЗС, проводите зустрічі з парламентаріями, то теми війни просто уникають, тому що вона незручна, бо немає що відповісти, людям ніяково через офіційну так звану нейтральну позицію щодо російської агресії проти України», - сказав посол.

У цьому контексті він нагадав, що після триденного візиту президента Франції Еммануеля Макрона, який заявляв про намір схилити Бразилію на бік України, президент цієї країни Лула да Сілва зазначив, що у бразильців немає «такої нервозності, як у Франції, оскільки ми перебуваємо за багато тисяч кілометрів від цієї війни».

Дипломат констатував, що Україна сьогодні у контексті діяльності в Латинський Америці «абсолютно сама», а західні партнери не докладають активних зусиль, щоб по-справжньому переконати Бразилію змінити курс.

Раніше, президенти Франції Еммануель Макрон та Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва не змогли зблизити свої позиції щодо питання війни в Україні, а також присутності Путіна на наступному саміті G20.

Андрій Мельник є послом України в Бразилії з 20 червня 2023 року.

30.03.24

Росія вперше застосувала по Україні потужну авіабомбу ОДАБ-1500, - ЗМІ

Російська окупаційна армія вперше запустила по Україні потужну авіабомбу ОДАБ-1500. Після удару в небі піднялася хмара диму заввишки 1 км

Про це пише BILD.

За словами військового оглядача Юліана Рьопке, такою боєголовкою російські окупанти атакували селище Велика Писарівка на Сумщині.

З аналізу відкритих даних, після удару авіабомби у небо піднялася хмара диму заввишки 1 км.

"Використання 1,5-тонної бомби в населеному пункті Рьопке називає "новим дном у війні Росії проти українських міст", - йдеться в повідомленні.

Довідка. ОДАБ (об'ємно-детонуюча авіаційна бомба) - це термобаричний снаряд часів СРСР, який приблизно за 10 метрів до влучення в ціль випускає горючу рідину у вигляді аерозолю і займає його.

Це називають об'ємним вибухом. Такий боєприпас має більшу силу ураження, ніж класичний. Раніше росіяни застосовували такі авіабомби, але найменшої маси: від 170 до 500 кг. 

Зеленський розповів про реакцію США на удари України по російських енергооб'єктах

Новошахтинський НПЗ горить
Новошахтинський НПЗ горить після атаки українських дронів

Реакція США на удари України по російських НПЗ не була позитивною. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання оглядача Washington Post Девіда Ігнатіуса про те, що США закликають не завдавати ударів по російських нафтопереробних та енергетичних об'єктах. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

"Реакція США на це не була позитивною", - сказав президент України, але зазначив, що Вашингтон не може заборонити Києву використання дронів власного виробництва.

В умовах, коли Україна не має засобів ППО для захисту своєї енергосистеми, зупинити російські атаки на неї можна тільки завдаючи ударів у відповідь, вважає Зеленський.

"Їхнє суспільство повинно навчитися жити без бензину, дизеля та електрики", - заявив він.

У повідомленні нагадується, що за оцінками німецького видання Deutsche Welle, від початку війни українські безпілотники атакували російські нафтопереробні заводи щонайменше 37 разів.

Хто винен: Путін чи Росія? Російська імперська матриця, і що робити колишнім радянським республікам?

Професор Олександр Мотиль у газеті «The HILL» намагається донести до американських політиків, що треба робити з Росією.

Олександр Мотиль (Alexander J. Motyl) – професор політології в Університеті Рутгерса в Ньюарку. Він нащадок українських емігрантів, добре орієнтується у реаліях України. Є фахівцем з питань Східної Європи, автор низки наукових книг, зокрема з дослідження імперій.

Його стаття в газеті «The HILL» має назву «Is the problem Putin’s Russia or Mother Russia?», що українською можна приблизно передати, як «Хто винен: Путін чи Росія?»

Що є коренем триваючої російської агресії – історична культура чи політичний режим? Більшість російських та українських аналітиків вбачають насамперед вплив історичної матриці думок і поведінці, а західні раціональні соціологи частіше вважають, що політичний режим. Яким може впасти – і разом з ним зникне й агресивність.

Вони вважають, що якщо деякі інші нації відмовилися від багатовікового авторитаризму, то чому це не повториться у Росії? Мовляв, Вільгельмінська Німеччина стала Веймарською Німеччиною, яка стала нацистською Німеччиною, яка зрештою перетворилася на демократичну Німеччину. Чому б росіянам, які вважають себе унікальними, як колись німці, не відмовитися від своїх нав’язливих ідей і не стати простою нацією?

27.03.24

У Києві й Одесі затримали ворожих агентів, як готували удари по енергетичних і військових об'єктах у трьох регіонах України

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили нові спроби агресора завдати вогневого ураження по стратегічній інфраструктурі України.

У результаті спецоперації у Києві та в Одесі затримали двох агентів ФСБ. За повідомленням СБУ, вони готували ракетні удари по військових частинах Сил оборони та об’єктах енергетики і телекомунікацій у трьох регіонах.

У зоні особливої уваги агентів були армійські підрозділи, які забезпечують охорону Генштабу ЗСУ, дані про Сили оборони на Полтавщині, а також Київська телевежа і столична ТЕЦ.

Спочатку зловмисники намагалися виявити місця базування українських військ, а потім направити окупантам відповідні координати для коригування повітряних атак.

26.03.24

НАБУ завершило розслідування за справою бізнесмена Кіпермана


Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи про організацію схеми із заволодіння електроенергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» на суму понад 716 млн грн та легалізації коштів.

Про це повідомляють прес-служби органів.

В органах не вказують прізвища фігурантів, проте, за інформацією ЗМІ, йдеться про бізнес-партнера олігарха Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана; колишнього посадовця «Укренерго» Дмитра Кондрашова; директора приватної компанії «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенка і голову правління банку Альянс Юлію Фролову.

«22 березня 2024 року прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно 4 осіб, серед яких організатор злочину, колишній директор департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго», голова правління комерційного банку та директор приватної компанії, причетних до реалізації злочинної схеми по заволодінню електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів. На сьогодні прокурор САП надав доручення детективам НАБУ відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення», – інформує САП.

Україна запізнилася із фортифікаціями на два роки

Україна запізнилася із фортифікаціями на два роки. Була ейфорія та надія на Захід, — директор Центру досліджень армії Валентин Бадрак

За його словами, заяви українських лідерів про зведення фортифікацій мали звучати ще в листопаді-грудні 2022 року, коли "стало очевидно, що починається божевільний тиск на Бахмут".

"Була певна ейфорія і була певна така думка, що західна допомога ніколи не припиниться. Ніхто ніколи не міг собі уявити асиметричного удару антизахідного блоку у вигляді нападу ХАМАС на Ізраїль. Ніхто не міг уявити, що Америка відсторониться. Заяви українських лідерів про зведення фортифікацій мали лунати ще у листопаді-грудні 2022 року, коли "стало очевидно, що починається шалений тиск на Бахмут" – висловився Бадрак.

25.03.24

Два варіанти дій з атаками безпілотників паливних об’єктів росії

Бомбардування союзниками нафтових об'єктів у Румунії 1943 року

США вимагає, щоб СБУ та ГУР припинили атаки безпілотників на паливні об'єкти росії, пише Financial Times.

Виявляється, що попри санкції (які ух як працюють!) нафтопереробка імперії має сильний вплив на світові нафтові ціни. А в Штатах незабаром вибори, і якщо вартість палива на заправках полізе вгору, Байден точно програє.

Друга причина, чому нас попросили не бомбити нафтопереробні заводи, - ризик помсти. Цієї ночі, до речі, трапилася класична "акція відплати" - прилетіло по енергетиці в багатьох регіонах України. Те, що це був удар помсти, не приховують самі росіяни.

І тут уже питання стратегії війни, почасти моралі. Ворог застосовував і застосовує проти нас тисячі ракет і дронів - найчастіше він робить це не заради якоїсь "помсти", а просто тому що хоче нашої смерті. І світові ціни на нафту, газ, електричну енергію - ворога мало хвилюють. Але якщо ми б'ємо по ворогу, то нам нагадують про ризик можливої "відплати", і лякають програшем Байдена, якщо нафта подорожчає.

24.03.24

Мільярдери Сорос та Уолтон купують частки у фармкомпаніях

Сімейні офіси американських мільярдерів Сема Уолтона та Джорджа Сороса придбали нові частини в біотехнологічних компаніях, які займаються розробкою ліків. Про це пише Bloomberg. 

Зазначається, що у четвертому кварталі 2023 року компанія Уолтона Walton Investment Team придбала частку у Madrigal Pharmaceuticals, яка розробляє ліки від захворювань печінки, за 8,2 мільйона доларів.

Soros Fund Management придбав нову частку у фармацевтичній компанії Merck & Co. на 24,5 млн дол. і ще одну частку на 19,2 млн дол. у компанії Eli Lilly, яка виробляє ліки для схуднення.

Інші інвестиційні фірми також придбали частинки окремих біотехнологічних компаніях, додає Bloomberg.

Так, сімейний офіс Девіда Бондермана Wildcat Capital Management придбав частку Praxis Precision, що спеціалізується на лікуванні неврологічних захворювань.

Інвестиції в медичне обладнання та технології охорони здоров'я — одна з найпопулярніших інвестиційних тем 2023 року, свідчать дані опитування сімейних офісів, проведеного UBS Group AG.

Зокрема, німецькі мільярдери Томас та Андреас Струеннгман допомогли створити компанію BioNTech SE, яка у партнерстві з Pfizer Inc. розробила першу вакцину від Covid, схвалену Управлінням з контролю за продуктами та ліками США.

Бен Ходжес: Крымский мост становится мостом в никуда

Точные удары украинской армии делают Крым неподъемным для россиян.

Крымский мост «станет мостом в никуда» после высокоточных ракетных ударов ВСУ по объектам российской армии в оккупированном Крыму. Полуостров становится неподъемным для россиян.

Об этом пишет бывший командующий силами США в Европе, генерал в отставке Бен Ходжес в соцсети X, комментируя поражение больших десантных кораблей «Ямал» и «Азов» Черноморского флота РФ в Севастополе.

«Украина демонстрирует точные удары высокой ценности, которые делают Крым неподъемным для россиян», - отмечает генерал.

По его словам, если Россия не сможет остановить эти атаки, она поймет, что больше не имеет убежища в Крыму и не сможет вести оттуда войну.

«Крымский мост становится «мостом в никуда», - добавил Ходжес. 

Читайте также: США прикривають власну недолугість, забороняючи українцям бити по російських НПЗ

В свою очередь, британское издание Daily Mail подчеркивает: если повреждение двух вышеупомянутых кораблей подтвердится, это станет опустошительным ударом для Путина в Крыму. Стоимость одного такого корабля составляет порядка 170 млн фунтов.

Журналист акцентируют внимание на том, что удары были нанесены спустя несколько дней после того, как Путин сменил главкома ВМФ РФ на фоне предыдущих провалов Черноморского флота.

Об этом пишет и бывший посол США в Украине Стивен Пайфер.

«Украина поздравляет нового командующего ВМС России ударами по еще двум кораблям Черноморского флота», - заявил он.

22.03.24

США прикривають власну недолугість, забороняючи українцям бити по російських НПЗ

Неодноразові попередження з Вашингтона отримали високопосадовці СБУ та ГУР. Одне з джерел сказало, що Білий дім дедалі більше розчарований зухвалими атаками українських безпілотників

Про вашингтонську тупість і недолугість:

"США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру РФ, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати відповідні дії у відповідь", — Financial Times.

"Неодноразові попередження з Вашингтона отримали високопосадовці СБУ та ГУР. Одне з джерел сказало, що Білий дім дедалі більше розчарований зухвалими атаками українських безпілотників".

1. На нас намагаються перевести стрілки, щоб прикрити свою недолугість.

2. А недолугість у тому, що американські вояки ніяк не можуть справитись з хуситами, які загнали нафтовий трафік з Перської затоки на довший і дорожчий маршрут в обхід Африки.

3. Саудити, розчаровані третім президентством обамоподібних у Білому домі, надають перевагу грі спільно з росіянами на цінову ескалацію і знижують обсяги експорту нафти, що підштовхує ціни вгору.

4. Стратегічні нафтові резерви США дещо скоротилися, і гравці на ринку завжди грають у таких випадках на розгін ціни, щоб краще продати ресурс на заповнення резервів.

5. Ціни на бензин на внутрішньому ринку у США виросли (до речі незначно, кілька центів за галон), в першу чергу, через те, що низка американських НПЗ стають на ремонти.

6. Традиційно американські нафтові магнати — симпатики республіканців. Не виключаю, що дехто з власників НПЗ буде достроково ставити їх на ремонт, щоб закрутити ціни вище і посприяти провалу байденістів на виборах.

7. Взагалі то наші дрони не били по видобувних потужностях в Сибіру, видобуток в Росії не впав, а експорт сирої нафти навіть зріс, попри так звані санкції.

8. КТК — це не нафтоперероблення, це транспорт сирої нафти з Казахстану, там є окремий термінал для її відвантаження. Тому занепокоєність щодо КТК притягнута за вуха. Якщо цього не знають в Білому домі, то це свідчить про жахливу некомпетентність, а отже це ідеальна можливість для Шеврону та ЕксонМобіл маніпулювати

P.S. Чим більше дивлюсь на американську політику, тим більше розумію, чому у США стільки ворогів.

Михайло Гончар, експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин

Прес-секретар Кремля: "Для нас це вже стало війною"

Росія та Україна перебувають у стані війни. Про це прямо заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у розмові з журналістами російської газети "Аргументы и факты".

За словами Пєскова, "РФ не може допустити існування на своїх кордонах держави, у якої задокументовано намір використовувати будь-які методи, щоб відібрати у неї Крим, не кажучи вже про території нових регіонів".

РФ продовжить діяти таким чином, "щоб військовий потенціал України не міг загрожувати безпеці її громадян та її території", заявив прес-секретар російського диктатора.

"Ми перебуваємо в стані війни. Так, це починалося як спеціальна військова операція, але як тільки там утворилася ця компашка, коли колективний Захід став учасником цього на боці України, для нас це вже стало війною. Я в цьому переконаний. І кожен повинен це розуміти, для своєї внутрішньої мобілізації", - сказав Пєсков.

20.03.24

Про природу дурощів - п'ять універсальних законів

Італійський історик-економіст Карло Чіполла дуже ґрунтовно підійшов до питання про природу дурощів. 

Довгі роки досліджень привели вченого до того, що він сформулював п'ять універсальних законів ("The Basic Laws of Human Stupidity"), які працюють в будь-якому суспільстві.

Виявилося, що дурні самі по собі набагато небезпечніші, ніж ми звикли про них думати.

1. Завжди і неминуче всі недооцінюють кількість дурнів, які нас оточують.

2. Ймовірність того, що певна людина (буде) дурнем, не залежить від будь-якої іншої характеристики цієї людини.

3. Дурень - це людина, яка завдає збитків іншій особі або групі осіб, а сама не отримує вигоди, а навіть, можливо, зазнає збитків.

4. Недурні люди завжди недооцінюють руйнівну силу дурнів. Зокрема, недурні люди постійно забувають, що завжди, у будь-якому місці та за будь-яких обставин мати справу та/або спілкуватися з дурнями завжди виявляється дорогою помилкою.

5. Дурень - це найнебезпечніша людина.