18.12.13

Українська економіка не виходить із кризи

Українська економіка демонструє стабільне падіння: темпи спаду промислового виробництва в листопаді скоротилися до 4,7%. У найкращому випадку реальний ВВП скоротиться за підсумками року на 0,3%.

Якщо в жовтні падіння промвиробництва в Україні становило 4,9% (порівняно з аналогічним місяцем 2012 року), то в листопаді – 4,7%. Гальмування відбулося на тлі меншої кількості робочих днів – 21 день – порівняно з листопадом минулого року ( 22 дні). Покращився і кумулятивний показник – темпи спаду скоротилися з 5,2% до 5%, пише «Коммерсантъ-Украина» у статті «Стабильность падения достигнута».

Багато ключових галузей показали зворотну динаміку. Спад у металургії поглибився з 8% до 11,8%, а в машинобудуванні – з 14,3% до 17,2%. Виробництво сталі в листопаді було найнижчим у цьому році. Спад у харчовій галузі сповільнився з 12,5% до 7,6%, а зростання у видобувній промисловості прискорилося з 0,9% до 2,7%. Гальмування темпів спаду в листопаді відзначалося також у будівництві та транспорті, а в сільському господарстві прискорилося зростання.

Така динаміка дала фахівцям Мінекономрозвитку підстави прогнозувати за підсумками року зростання ВВП «близьке до нуля». Втім, керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук вважає такі прогнози надмірно оптимістичними. «Різке гальмування спаду економіки в жовтні відбулося завдяки стрімкому прискоренню зростання сільського господарства. І хоча в листопаді аграрний сектор показує зростання понад 40%, питома частка сільського господарства в структурі ВВП у листопаді різко знизилася. Тому за підсумками року можна чекати економічного спаду на 0,3-0,4%», – вважає експерт. За січень-жовтень падіння склало 0,4%.

Вчорашні домовленості України та Росії здатні поліпшити перспективи зростання української економіки в 2014 році. «Вплив зниження ціни газу буде не дуже великим, адже зменшення собівартості продукції української металургії на 2-3% незначно збільшить конкурентоспроможність нашої продукції на зовнішніх ринках. Сторони домовилися про зняття обмежень у двосторонній торгівлі. А це може дозволити українському машинобудуванню повернутися на російські ринки», – зазначає Ваврищук. Тому, за словами експерта, прогноз зростання ВВП України на 2014 рік має бути підвищений з 0,5% до 1-1,5%. Втім, економічна криза в РФ знижує ефект від відкриття ринку. «Росстат повідомив про падіння промисловості РФ у листопаді на 1%. Поки російська промисловість не почне відновлюватися, істотних поліпшень у промисловості України чекати не варто», – уточнює керівник аналітичного департаменту ІК «АРТ-Капітал» Ігор Путилін.