04.01.14

Всесвітньовідомий композитор та піаніст Валентин Сильвестров порадив Путіну прочитати “Кавказ”, а Януковичу піти у монастир

Видатний композитор сучасності — про нинішні події на Майдані, моральний слух і те, які твори Тараса Григоровича обов’язково повинен прочитати Володимир Путін.

Валентин Сильвестров теж ходить на головну площу країни. Наприклад, однієї неділі його можна було зустріти біля Консерваторії. А ще, у зв’язку з ситуацією, що склалася, Валентин Васильович вирішив викласти в Інтернет кантату, написану їм ще в час Помаранчевої революції, — зараз вона не менш актуальна.
- Це все нагадує мені погану оперету, де опереткові негідники співають пісні про «покращення», «реформи». Наплодити стільки «Беркута» і кидати його на мирних громадян! Відчуття, що наш президент — не Президент України, а президент хижих птиць, орнітолог! – розповів композитор - Невже не зрозуміло, що мінування станцій метро влаштували ці «бармалеї»? А тітушки? У спортсменів є честь, а тут суцільні безсоромники! Ви думаєте, що народ настільки безглуздий? Та почитайте ви Шевченко на дозвіллі! А Путін нехай почитає «Кавказ», нехай йому перекладуть російською, якщо він не розуміє!

Висловив своє ставлення Валентин Сильвестров у інтерв’ю газеті День  і до президента:
— Це кроки його совісті. А вона, я сподіваюся, має у нього бути, раз він хреститься у церкві. Є вимоги, які сьогодні Майдан озвучує нашому президентові, і є кроки, які він повинен зробити в першу чергу: покарати винних, відпустити невинних… Він повинен розуміти, що ті, хто його обслуговує — його партія — це холуї. Негідник — це підлягає покаранню, а холуй — це підневільна людина, залякана. Або ось Микола Азаров — нехай би рибу вудив на пенсії, він три слова українською мовою зв’язати не може. І ця людина говорить, що в ніч на 30 листопада на Майдані не було студентів. Виходить, у якихось холуїв є свої холуї, які й підносять брехливу інформацію, а ті, не перевіривши, несуть її далі.  Яка моя рекомендація? Вона трохи жартівлива: президентові потрібно піти у монастир Московського патріархату — на хліб і воду. Так він зможе врятувати свою душу. Душа — дорожча за  Межигір’я.
Розповів композитор і про своє ставлення до повалення памятника Леніну.
— Пам’ятник знесли — це сумнівне досягнення революції, але досягнення. Влада ж змогла демонтувати пам’ятник Леніну на Майдані, могла б і цей так само спокійно прибрати. І помістити його в музей, бо він, можливо, має якусь скульптурну цінність. Це для кого його ставили, для комуністів? Адже пам’ятників Сталіну в Києві немає жодного. Навіщо ж тоді Леніну залишили, чим він кращий? Він обіцяв селянам землю і заводи, а вийшло смертовбивство суцільне. І цій людині пам’ятник встановлювати? А розстріл царської сім’ї без суду?
Комунізм — це море крові. Хто їх підтримує? У мене така теорія. Це ті люди, які щось втратили з розвалом Радянського Союзу, — обслуга, охоронці, кати. По обличчях тих, хто підтримує комуністів, все видно. Це не просто пенсіонери. А це пенсіонери, які щось втратили. Ти комуніст і ти знаєш, що ця партія натворила. Хоч перейменуй себе на соціаліста, не знаю. Їхня справа на тисячу років — стояти в Биківні на колінах з портретами Леніна і Сталіна і благати про пробачення
Всесвітньовідомий композитор та піаніст Валентин Сильвестров вважає, що українському гімну «Ще не вмерла Україна» притаманні ознаки літургійного початку.
— Я, наприклад, був свідком чогось живого — коли весь Майдан заспівав «Ще не вмерла Україна». Це щось дуже особливе. Хочу сказати, що гімн України — дивовижний. Спочатку він начебто не справляє враження, але це лише на перший погляд. Насправді його створив Михайло Вербицький — церковний композитор середини ХІХ ст. Він жив в Австрійській монархії, мабуть, дуже любив Шуберта, у нього був мелодійний дар —  це помітно з його літургій. Він був церковним композитором. І ось цю патріотичну пісню він теж створив як церковний композитор. Це ж алілуя, розспів (наспівує). У гімнах ніде такого немає! Це унікальний твір: це — гімн України, але в ньому є ознаки літургійного початку. У цьому гімні затонула якась пам’ять про літургію, про всеношну. У цьому простому наспіві немов дме вітер, немов гілки дерев співають.
На самому початку, ще 24 листопада на тому, першому, Майдані під гітару співав музикант — переважно англомовні пісні. І ось він заспівав «Червону руту», і ця пісня прозвучала як найбільш патріотична. Бо, по-перше, у неї немає жодного слова про політику. По-друге, там хороший текст і правдива українська мова, жива. Крім того, мелодія, яка вдалася. Ось він проспівав — і стало зрозуміло: це саме та пісня. Сама мова, коштовність мови, пісні, мелодії — в цій пісні Івасюка все є.