06.02.14

Повернення до попереднього курсу гривні не буде – експерти прогнозують девальвацію до 30%

Глава Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко прогнозує продовження зниження курсу гривні до долара.

Про це він заявив у коментарі інтернет-виданню «Главком».

«Можна, звичайно, повірити в казку про те, що курс повернеться на колишні значення. Але економічні підстави для девальвації існують з 2011 року. Весь цей час було штучне утримання курсу. Тому ніякого повернення до попереднього курсу бути не може. Воно можливе тільки тоді, коли у нас запрацює економіка, але зараз вона гальмується», – сказав він.

Крім того, експерт оцінив масштаби можливого падіння української валюти. За його словами, в 2012 році говорилося про девальвацію на рівні 30%, проте такі оцінки виходили з стану платіжного балансу, який був на той момент.
«Але тоді у нас були менші борги, кращі показники ВВП і кращі валютні резерви. Зараз мені важко називати ці цифри. Паніку затіяли великі гравці на міжбанку. Але на ньому ні ви, ні я не граємо», – зазначив Сугоняко.
Нагадаємо, наприкінці 2013 року Moody`s прогнозував у 2014 році здешевлення гривні до 8,5 грн/дол. У свою чергу Fitch після досягнутих домовленостей Києва та Москви про виділення Росією 15 млрд дол. кредиту та зниження цін на газ переглянув прогноз курсу гривні до 8,3 грн/дол.

Як повідомляв «Ракурс», народний депутат України від Партії регіонів Володимир Олійник раніше заявив, що уряд не допустить падіння гривні до 9 грн/дол.