27.12.18

Юрист: Через рішення суду КМДА стала заручником пастки, яку готувала киянам


Рішення київського суду, яким було скасовано підвищення тарифів на обслуговування будинків, стало безпрецедентним. Згідно з новим законом про ЖКГ, в органів місцевого самоврядування немає повноважень встановлювати тарифи на управління багатоквартирними будинками. Відтак, київська влада сама потрапила в пастку, яку готувала містянам.


Про це в ефірі телеканалу ZIK заявила юрист Віта Струкова.

Вона підкреслила, що наслідком рішення суду є те, що керуючі компанії повинні застосовувати тарифи, які були затверджені попереднім розпорядженням.

«А це означає, що вже в грудні платіжка за утримання будинків, які обслуговуються комунальними підприємствами, повинна зменшитись на 15%. Більше того, починаючи з січня, керуюча компанія, враховуючи те, що рішення суду набрало чинності з 20 грудня, повинна застосовувати такі тарифи, що полегшать платіжку вдвічі – на 50%», – наголосила юрист.

Експерт переконана, що рішення суду стало безпрецедентним, оскільки з червня цього року набув чинності новий закон про житлово-комунальні послуги, який забрав в органів місцевого самоврядування частину повноважень.

«Тепер в органів місцевого самоврядування немає повноважень встановлювати тарифи на управління багатоквартирними будинками. Тобто тепер виходить, що київська влада потрапила у пастку, яку готувала містянам», – заявила Віта Струкова.

З її слів, органи державної влади, побачивши, як старіє житловий фонд, вирішили відійти від регулювання цієї сфери.

«Вони сказали, що тепер встановлення розміру плати за управління багатоквартирними будинками є предметом договору (між споживачем та надавачем послуг – ZIK)», – пояснила експерт.

Окрім цього ведучий проекту Олексій Кучеренко пояснив, чи зможуть кияни вимагати перерахунку платіжок, що були до рішення суду.

«Я абсолютно переконаний в тому, що після оприлюднення рішення суду ми з вами маємо право на перерахунок за півтора року», – підкреслив ведучий.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним підвищення Київською міською адміністрацією тарифів на обслуговування будинків та прибудинкових територій.