19.10.19

ГПУ блокує розслідування проти Максима Нефьодова – ЗМІ

Нове керівництво Генеральної прокуратури України блокує оголошення підозри екс-першому заступнику Мінекономрозвитку Максиму Нефьодову, який сьогодні очолює Державну митну службу України, та екс-керівнику Департаменту регулювання ЗЕД Мінекономрозвитку Денису Гутенку.



Про це повідомляє видання “КП в Україні”, посилаючись на документи, які опинилися в розпорядженні журналістів.

Як йдеться в публікації, 21 жовтня 2016 року Національна поліція України за матеріалами, наданими Головним Управлінням контррозвідувального захисту економіки Служби безпеки України, розпочала кримінальне провадження № 12016000000000426 за ознаками, передбаченими ч. 2 ст. 364 Кримінального Кодексу України за фактами зловживання Нефьодовим і Гутенком службовим становищем.

Читайте також:  «ПРОЗОРО» не зовсім прозора та ще й з кримінальним душком

Матеріали, отримані журналістами видання, свідчать, що в ході досудового розслідування слідчими було зафіксовано, що Максим Нефьодов та Денис Гутенко в незаконний спосіб скасували 81 спеціальну санкцію, передбачену ст. 37 Закону України “Про зовнішньо-економічну діяльність”, по відношенню до 60 компаній, які займаються ЗЕД.

Зазначається, що дії зазначених осіб призвели до збитків Державного бюджету України на суму більше 10,4 млн грн. Факти незаконної діяльності Нефьодова і Гутенка документально підтверджені висновками комісії, яка проводила внутрішнє службове розслідування в Мінекономрозвитку, Державної аудиторської служби України, а також висновками судово-економічної експертизи “Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України”.

Читайте також:  Названо причини для відставки Максима Нефьодова

Втім, незважаючи на безперечні докази, ГПУ досі не повідомило підозри фігурантам зазначеної справи. В публікації видання, із посиланням на отримані документи, стверджується, що блокування усіх процесуальних дій з боку Генпрокуратури почалося із політичних мотивів заособистою вказівкою екс-генпрокурора Юрія Луценка. Журналісти припускають, що саме за такої ж причини нове керівництво ГПУ на чолі з Русланом Рябошапкою закриває очі на “справу Нефьодова-Гутенка”.

Адже “слугам народу” зовсім не потрібний гучний скандал навколо чинного очільника Держмитниці. Питання в тому, чи знає про це президент Володимир Зеленський?