25.07.23

СПРАВА КАУФМАНА-ГРАНОВСЬКОГО: ЧИ ВРУЧАТЬ ПІДОЗРУ ТРУХАНОВУ?


Глава САП розповів про хід справи щодо створення в Одесі злочинного угруповання, можливі зв`язки з Банковою та недієздатність існуючого інституту угод.

ЗМІ вже повідомляли, що підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову у справі про створення в місті злочинної організації за участю Олександра Грановського та Бориса Кауфмана не оголошували через необхідність довести його причетність до справи документально. Однак чи буде така підозра одеському меру, розповів глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко.

«Анонсувати повідомлення про підозри я точно не буду. Справа розслідується. Ми фактично доопрацьовуємо те, що у нас залишалося, і переходимо до завершення слідства. Чи будуть узагалі ще підозри у цій справі? Я думаю, поки що ні», - зазначив Клименко.
Ще з часів Олександра Ангерта і Володимира Галантерніка відомо, що мер Труханов — дуже обережний бізнес-партнер. І, звісно, він не відвідував бункера Кауфмана. Туди ходив його «права рука» — Михайло Кучук. І ще два заступники. На питання, чи заговорили вони разом із забудовниками, що підписували «меморандуми» на десятивідсотковий відкат, в рамках угоди зі слідством, Клименко заявив про дуже сильну групу прокурорів у цьому провадженні та активне розслідування. При цьому він зазначив, що не може розкрити більше деталей, аби не зашкодити слідству.

«Для того щоб ми були ефективніші в таких справах, як ця, важливо перезапустити інститут угод. Ми хочемо мати можливість укладати угоди з фігурантами, щоб дійти до кінцевих бенефіціарів і вигодонабувачів корупційних схем і максимально «закріпити» їх. Бо здебільшого є ієрархія і є людина, яка контролює весь процес. Але ми дістаємо до якихось менеджерів і заступників і дуже часто не дістаємося верхівки», - додав Клименко.
За його словами, українське законодавство виписано так, що менеджер підписує угоду зі слідством про викривання вигодонабувача, але з можливістю отримати покарання у вигляді семи років позбавлення волі. На такі умови угоди, за словами глави САП, мало хто йде, точніше, ніхто не йде. Це породжує кругову поруку. Клименко зазначив, що потрібна можливість застосовувати нижче покарання, ніж передбачене санкцією статті у корупційних злочинах.

На зауваження про можливі зловживання з боку прокуратур, які, підписавши угоди, масово почнуть звільняти від відповідальності, глава САП запевнив, що на це є судовий контроль, який перевіряє і суспільні інтереси, і законність застосованого або пропонованого в угоді покарання. Цей інструмент, за словами Клименка, працює в усьому цивілізованому світі.

Кауфман часто відвідував Банкову, а ексголова СБУ Іван Баканов свого часу за дорученням президента допоміг власнику «Тедіс Україна» у вирішенні конфлікту з Антимонопольним комітетом України в історії про 3,4 мільярда гривень, на які АМКУ оштрафував тютюнову компанію восени 2019 року. Тобто не буває законсервованої на рівні міста чи регіону корупції. На питання, чи відстежує слідство якісь можливі інші лінії, Клименко зазначив, що розслідування ведеться за фактом вчиненого злочину, а не щодо конкретної особи.
«Це трохи інша ситуація. Ми не можемо взяти особу і шукати, які можливі злочини вона будь-коли вчиняла. У нас є конкретна діяльність певної злочинної організації, яка вимивала кошти з міського бюджету Одеси. От ми цей факт розслідуємо і в рамках цього провадження повідомили особам про підозру», - додав глава САП.
Що стосується мера Одеси, то САП збиралася робити подання до Вищого антикорупційного Суду щодо відсторонення Труханова від посади в рамках справи «Краян». Однак цього досі не зробили. Водночас у Чернігові та Рівному відсторонюють мерів, один з яких вивіз за кордон дружину на службовому авто, інший — виписав фінансову допомогу помічниці, яка до цього внесла 24 тисячі гривень у його виборчий фонд. Але це в Чернігові та Рівному.
«Це одне з тих проваджень, які залежалися в суді. Дуже довго не відбувається підготовче судове засідання. З різних причин. Ми їх проаналізували. Прокурором було підготовлено низку клопотань, частину з них задоволено. До речі, кільком обвинуваченим було змінено запобіжні заходи, і ми сподіваємося, що у зв’язку з такими заходами ця справа почне слухатися. Але не думаю, що єдина причина затягувань — навантаження на суд. Ми в цьому напрямі також працюємо, будемо активізувати лінію розгляду справ у суді», - заявив Клименко.
Аби відсторонити Труханова, за словами глави САП, потрібно довести ризики та навести належне обґрунтування. І зараз Клименку важко сказати, яким чином слідство діятимемо в цій ситуації.
«Будемо дивитися на поведінку учасників процесу. Тобто, якщо дійсно будуть підтверджуватися ризики впливу на перебіг справи саме з використанням займаної посади, то вживатимемо заходів. Щодо запобіжного заходу прокурор завчасно, а саме 16 червня 2023 року, звернулася з клопотанням про подовження строку дії обов’язків, однак це клопотання судом так і не було розглянуто, оскільки один із суддів колегії перебував у відпустці. Строк дії обов’язків закінчився 5 липня 2023-го. Будемо ініціювати перед судом повторне покладення обов’язків на обвинуваченого»,  - підсумував Клименко.
Нагадаємо, 6 жовтня 2021 року генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала 5 підозр у справі, яка стосується заволодіння землею в Одесі. Три з них стосуються чинного мера Геннадія Труханова, Володимира Галантерника та колишнього прокурора Одеської області Олега Жученка.

За версією слідства, група з 16 осіб організувала схему роздачі землі громади. Ділянки видавалися заздалегідь визначеним фірмам, без конкурсу. Гроші за них забудовники виплачували учасникам схеми, які організовували ухвалення «потрібних» рішень Одеською міськрадою. Внаслідок діяльності організації громада втратила шість земельних ділянок в центрі міста і на узбережжі (загальна площа 15,9 га), сума збитку – 689 млн грн.

Галантерник, якому в Одесі належить частина ринків «Привоз», «7-й кілометр», торгово-розважальних центрів City Center, City Center «Котовський», Аркадія Сіті і бутик-готель «De Paris», переховується від слідства та перебуває у розшуку і, ймовірно, проживає у Лондоні.

Мер Одеси Геннадій Труханов, якого ВАКС арештував із можливістю застави, у листопаді минулого року вніс за себе 30 млн гривень. ЗМІ стверджували, що гроші на заставу Труханову дав народний депутат ОПЗЖ Вадим Новинський.