07.08.23

Міфи про Ленд-ліз

Міф №1. Зараз зброю Україна отримує безкоштовно, тоді як за ленд-ліз потрібно буде платити.
Це брехня, яку вперше озвучив спікер Держдуми рф Володін 29.04.2022 (за 2 тижня до підписання закону про ленд-ліз Президентом Байденом 09.05.2022) і потім цей російський наратив був повторений нашими політиками, дипломатами та блогерами.

Такими категоріями може міряти тільки людина, яка взагалі не розуміє, що відбувається, або яка стала жертвою пропаганди і міфів. Скільки коштує життя наших бійців? Чи можна взагалі міряти такими категоріями? Чи можна сказати бійцю на передовій: «Ти там воюй з одним автоматом, бо ми не хочемо влазити в борги після війни?» Цинізм такої позиції зашкалює. Нам потрібно дуже багато зброї, щоб не воювати за словами Валерія Залужного «луками та стрілами».

Як показала історична практика, найбільші отримувачі допомоги від США за програмою ленд-лізу в часи Другої світової був Радянський Союз та Велика Британія, повернули зовсім не значні суми (0,5% та 2% відповідно) і повернули їх через більше ніж півсторіччя.


Міф №2. Ленд-ліз – це сповільнення поставок і величезна бюрократична тяганина.
Насправді це не так. Ленд-ліз - це спрощена процедура передачі усього, що необхідно Україні для перемоги та захисту цивільного населення, без потреби звертатись в Конгрес, додатково голосувати, чи застрягати в бюрократичних процесах

Міф №3. За ленд-лізом ми не зможемо отримувати передове озброєння, а тільки зі складів.
Так нам й так не передають якесь суперсучасне озброєння. На складах Армії США знаходяться на консервації тисячі БМП, танків, систем ПВО і так далі. Це все озброєння хоча і не є найсучаснішим, але точно не поступається тому, що ми маємо зараз і воно нам потрібне в Україні ще вчора.
США під час Холодної війни плідно готувалися до війни з Радянським Союзом, а вся та зброя, яка законсервована та знаходиться на складах в США, була вироблена та зберігалась власне для того, щоб якісно нищити радянське/російське озброєння, що як раз і задіяне у війні проти України.

Міф №4. Ленд-ліз не почав працювати, бо в ньому немає потреби, оскільки ми отримуємо зброю за іншими програмами.
Зараз ми отримуємо зброю від США за трьома програмами:
1) USAI (Ініціатива сприяння безпеці України, Ukraine Security Assistance Initiative);
2) FMF (Зовнішнє військове фінансування, Foreign Military Financing);
3) PDA (Президентські повноваження на виділення зброї із запасів США, Presidential Drawdown Authority).

Та за чотирма законами США:
1) Ukraine Supplemental Appropriations Act (від 15 березня 2022, H.R.2471, P.L. 117-103);
2) Additional Ukraine Supplemental Appropriations Act (від 10 травня 2022, H.R.7691, P.L. 117-128);
3) Ukraine Supplemental Appropriations Act (від 30 вересня 2022, H.R.6833, P.L. 117-180);
4) Additional Ukraine Supplemental Appropriations Act (від 20 грудня 2022, H.R.2617, P.L. 117-328).

За п’ятим законом про ленд-ліз Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act (від 9 травня 2022, S.3522, P.L. 117-118) Україна отримала НУЛЬ допомоги станом на сьогодні.

USAI - це контрактування (тендерний процес) на майбутнє виготовлення зброї, і на це підуть РОКИ!!! PDA та FMF мають фінансові обмеження (потрібні постійні виділення коштів проголосовані Конґресом), та інші бюрократичні процеси, які обмежують можливості передачі озброєння та найважливіше ЇХ КІЛЬКІСТЬ.

І на останок. Єдина країна-союзник України, яка має величезні запаси зброї, це США. Країни Європи всі останні десятиріччя активно роззброювались, тільки США може швидко передати нам зброю, у інших союзників її в такій кількості просто немає і виготовити її швидко вони не зможуть.

Тому заяви про ленд-ліз для України, як зазначено вище, часто мають міфічний характер та не відповідають реальності. Важливо засновувати свої висловлювання на об'єктивних фактах і досвіді, а не на стереотипах, ворожій пропаганді та міфах.

Ми вдячні всім нашим союзникам за підтримку, але Україні потрібна зброя, Україні потрібна багато зброї, зброя потрібна по всіх каналах. Зручніше, дешевше та найбільше її можна отримати за допомогою Ленд-лізу.
Активація та розблокування ленд-лізу - це наша швидка перемога у війні.

Посилання на Закон про ленд-ліз та його переклад у коментарях.

Марія Барабаш