04.09.23

Американець вижив після страти, його стратять вдруге

Влада американського штату Алабама хоче вдруге стратити засудженого Кеннета Сміта, який вижив у листопаді 2022 року після смертельної ін'єкції, повідомляє  The Guardian.

58-річного Сміта визнано винним у вбивстві, скоєному ще 1988 року, суддя виніс йому смертний вирок. Проте торік засудженому невдало зробили смертельну ін'єкцію.

Тюремні лікарі годинами безуспішно намагалися знайти вену на тілі, щоб запровадити смертельну речовину. У наручниках Сміта привели до камери страти і міцно прив'язали до нош, після чого годинами завдавали йому нестерпного болю, еквівалентного, як стверджують його адвокати, тортур.

Тепер влада Алабами хоче привести смертний вирок у виконання, але використовуючи експериментальний метод, який ніколи раніше не використовувався в пенітенціарній системі.

В'язня змусять дихати чистим азотом. Азотна гіпоксія через кілька хвилин має знизити рівень кисню в мозку та інших життєво важливих органах людини, що призведе до смерті від ядухи.

Генеральний прокурор звернувся до Верховного суду штату з проханням призначити нову дату страти для Сміта, використовуючи цей метод, який раніше не застосовувався.

Експерти зі смертної кари засудили такий намір, заявивши, що по суті над засудженим проводитимуть експеримент.

“Алабама вже катувала Кеннета Сміта одного разу під час невдалої спроби вбити. Надзвичайно необачно і жорстоко намагатися зробити це ще раз, використовуючи неперевірений метод страти, який може спричинити жахливі страждання”, – сказала Майя Фоа, виконавчий директор правозахисної групи Reprieve.