05.10.23

США вчетверо збільшать виробництво снарядів для України

Із виділених на це $3,4 млрд більшість коштів піде на виготовлення снарядів калібру 155 мм



Пентагон до кінця 2025 року планує вчетверо збільшити виробництво 155-мм артилерійських снарядів, які постачаються в Україну.

Про це повідомив помічник міністра армії США із закупівель Дуглас Буш.

Наразі, за словами Буша, у США виробляється близько 28 тисяч боєприпасів на місяць, що вже вдвічі більше, ніж у лютому 2022 року.

Виробництво снарядів зростатиме поступово: спочатку з 28 до 36 тисяч снарядів щомісяця, потім з 48 до 57 тисяч, на початку 2025 року – до 80 тисяч снарядів і до 100 тисяч – до кінця 2025-го.

Постачання військової техніки та снарядів в Україну, зокрема протитанкових ракет Javelin та ракет класу «земля – повітря» Stinger, виснажили американські запаси. Це спонукало США до реалізації наймасштабнішого з часів закінчення Другої світової війни плану. На виробництво снарядів калібру 155 мм виділять $2,5 млрд – три чверті із $3,4 млрд, спрямованих на розширення потужностей військової промисловості США, заявив Буш.

Буш зазначив, що насамперед США збільшують потужності вже наявних підприємств, державних чи керованих підрядниками. Потім США планують запустити нові заводи: у Канаді в 2024 році введуть у дію підприємство з виробництва металевих деталей, у штаті Техас будують підприємство General Dynamics Corporation, на оснащення якого піде приблизно $500 млн.

Крім того, США хочуть збільшити виробництво IMX – вибухового складу, обраного для заміни тринітротолуолу (TNT) у снарядах. Також армія шукає фінансування на виготовлення TNT усередині країни – зараз його купують за кордоном, наприклад, у Польщі.

За словами Буша, коли армія досягне виробництва 100 тисяч снарядів на місяць, адміністрації США доведеться витрачати $3,5 млрд на рік на їх закупівлю.