05.01.24

Годжес назвав ще одну можливість постачання зброї Україні

Американську зброю, у якої закінчується термін придатності й вона підлягає утилізації, варто передати Україні.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив Бен Годжес, колишній командувач Сухопутних сил США в Європі, який нині є старшим радником НАТО з питань логістики.

"Єдине, що заважає нам надати цю зброю, ці можливості, - це наша політична воля", – зазначив він, додавши, що питання терміну придатності ракет для ATACMS є "відмовкою".

"Якщо термін придатності деякої зброї закінчується або закінчився, є високі шанси, що більшість із цієї зброї все ще можна використовувати. Я кажу так: давайте віддамо її ЗСУ, адже вони довели свою надзвичайну інноваційність та вправність в інтеграції всієї отриманої зброї та її ефективному використанні. Давайте зробимо це замість того, щоб знищувати цю зброю", – підсумував Годжес.

Водночас він визнав, що "немає жодної зброї чи платформи, яка б змінила ситуацію" на полі бою.

"Йдеться про поєднання повітряних, наземних і морських сил, але, безперечно, першими в моєму списку будуть ракети дальньої дії, щонайменше 300 кілометрів. Отже, це ATACMS і Taurus", – заявив колишній командувач сил США в Європі.

Із цієї зброї, на його переконання, українські війська можуть уразити кожен квадратний метр окупованої Росією території, включно з Кримом.

"Жоден російський штаб, жодна російська артилерійська установка, логістика не будуть у безпеці. Жоден російський корабель у Криму не буде у безпеці. Жодна російська авіабаза. Жодна пускова платформа для "шахедів" на окупованій території Україні не буде в безпеці", – наголосив Годжес.

Він також зазначив, що найважливішим внеском, який Сполучені Штати та Німеччина могли б зробити для України, було б заявити, що "ми хочемо, щоб Україна справді виграла цю війну, це в наших стратегічних інтересах, щоб Україна досягла успіху".

Екскомандувач Сухопутних сил США в Європі додав, що це відкриє ворота для матеріальної допомоги, якої потребує Україна, і надішле потужний сигнал Росії – їхні надії на те, що Захід не впевнений щодо подальшої підтримки України, будуть розбиті.

Отже, Росія зрозуміє, що їхня стратегія війни на виснаження зазнає краху, підкреслив Бен Годжес.