31.01.24

Кулеба відповів, чи вважає Орбана та Сійярто проросійськими політиками

Прем'єр-міністр Віктор Орбан та міністр закордонних справ і торгівлі Петер Угорщини є проугорськими, а не проросійськими політиками. Таку думку в інтерв'ю угорському виданню Telex висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Кулеба зазначив, що Сійярто підкреслив свою підтримку територіальної єдності та суверенітету України. Глава МЗС України сказав, що вважає Орбана та Сійярто проугорськими політиками попри те, що в Україні та у Європі деякі заяви цих політиків називають проросійськими.

"Якби це підтвердилося, це означало б великі проблеми як для ЄС, так і для Угорщини. Але я думаю, що вони проугорські. Якби вони були проросійськими, то Петро б на нинішній зустрічі не заявив, що поважає територіальну цілісність і суверенітет України", - сказав Кулеба.

За його словами, членство України в Євросоюзі збігається зі стратегічними інтересами Угорщини з точки зору політики безпеки та економіки та угорців. Крім того, особисто Віктор Орбан у 2017 році підтримав вступ України до НАТО, нагадав глава МЗС України. Також уряд Угорщини підтримав усі тринадцять пакетів антиросійських санкцій, що "досить боляче" для РФ, відзначив Кулеба.

Як повідомляли Українські Новини, 29 січня Сійярто після свого візиту в Україну висловився про відновлення довіри між державами.

14 грудня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан на засіданні Європейської ради наклав вето на рішення щодо виділення із бюджету Європейського Союзу 50 млрд євро для допомоги Україні.