26.02.24

ЦРУ допомагає Києву боротися з Путіним й створило в Україні мережу таємних баз, — NYT

За даними американської газети The New York Times, Україна завдяки партнерству своєї розвідки з Центральним розвідувальним управлінням США є на сьогодні одним з найважливіших розвідувальних партнерів Вашингтона проти Кремля.

Видання вказує, що на території України, уздовж російського кордону, за підтримки ЦРУ протягом останніх восьми років було створено 12 секретних об'єктів та двох баз, на яких здійснюють перехоплення інформації з російських комунікацій. Саме звідси часто відбувається прослуховування російського ефіру, а нині — й керування дронами-камікадзе. Також за сприяння американців було підготовлено нове покоління українських шпигунів, які діяли всередині Росії, по всій Європі, на Кубі та в інших місцях, де росіяни мають значну присутність.

Зокрема, приблизно у 2016 році ЦРУ почало тренувати елітний український десантний загін, відомий як підрозділ 2245. Він здійснював захоплення російських дронів та засобів зв'язку, щоби технічні працівники ЦРУ мали змогу їх перепроектувати та зламувати московські системи шифрування (одним з офіцерів підрозділу був очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов).

Зараз, вказує The New York Times, ці розвідувальні мережі важливіше, ніж будь-коли, адже Росія переходить у наступ, а Україна "більше залежить від диверсій і ракетних ударів великої дальності, які вимагають присутності шпигунів далеко в тилу ворога".

"І вони піддаються більшому ризику: якщо республіканці в Конгресі припинять військове фінансування Києва, ЦРУ, можливо, доведеться скоротити витрати", — пише газета.

Щоб надати впевненість українському військово-політичному керівництву у продовженні співпраці, директор ЦРУ Вільям Бернс 22 лютого, приїздив до України. Його візит до Києва став десятим з початку повномасштабного вторгнення РФ.

"Із самого початку спільний противник — президент Росії Володимир Путін — об'єднав ЦРУ та його українських партнерів. Одержимий ідеєю відтермінувати рух України на Захід, Путін регулярно втручався в політичну систему Києва, особисто підбираючи лідерів, які, на його думку, могли б утримати Україну в орбіті Росії, але щоразу це призводило до зворотних результатів, збираючи протестувальників на вулиці", — вказує The New York Times.

Журналісти додають, що Путін уже давно звинувачує західні спецслужби в маніпулюванні Києвом і насадженні антиросійських настроїв в Україні. Своєю чергою, українці також допомогли своїм американським партнерам переслідувати російських оперативників, які втручалися у президентські вибори у 2016 році.

Як пише газета, відносини української та американської розвідки були настільки успішними, що ЦРУ хотіло відтворити їх з іншими європейськими спецслужбами, які спільно зосереджувалися на протидії Росії. Очільник департаменту ЦРУ, який курує операції проти Росії, навіть  організував таємну зустріч у Гаазі. Там представники ЦРУ, британської МІ-6, ГУР МО, Голландської служби та інших агенцій домовилися почати об’єднувати більше своїх розвідувальних даних про Росію. Результатом стала таємна коаліція проти Росії, і українці були її важливими учасниками.