18.12.13

Вчені: вітаміни у таблетках - марне витрачання грошей

Такого висновку дійшла група вчених з Медичної школи Університету Джонса Хопкінса, проаналізувавши дані досліджень, в яких взяли участь півмільйона осіб, повідомляє The Times.

На думку експертів, за результатами досліджень можна припустити, що "доповнення (вітамінами - авт.) дієти дорослих, які отримують повноцінне харчування ... не має явних переваг і може навіть нашкодити".

Один з учених також вважає, що компанії, які продають у Великобританії харчові добавки на суму понад 650 млн. фунтів стерлінгів на рік, створюють хибну тривогу, щоб запропонувати непотрібне лікування.

Заява академіків збіглася з появою відразу трьох наукових робіт. Одна з них являє собою аналіз 24 попередніх випробувань за участю 450 тисяч осіб, що виявили відсутність позитивного впливу вітамінних добавок на смертність.

Друга робота вивчила вплив добавок на погіршення когнітивних здібностей 6 тис. літніх чоловіків. Поліпшень протягом 12 років виявлено не було. Третє дослідження спостерігало 1700 чоловіків і жінок з серцевими захворюваннями протягом приблизно п'яти років і не виявило переваг у тих, хто приймав добавки.

Вчені заявили, що ці свідчення очевидні при своєму зіставленні. Вони написали в журналі Annals of Internal Medicine, що застосування більшості добавок невиправдано і його слід уникати. "Ці вітаміни не слід застосовувати для запобігання хронічних захворювань" , - відзначають вони.

Дослідники вважають, що дієта населення західних країн самодостатня, за винятком деяких випадків. Зокрема, Національна служба охорони здоров'я Великобританії рекомендує жінкам, які намагаються зачати дитину, приймати фолієву кислоту, а літнім людям і дітям до п'яти років - вітамін D. Інші добавки вчені вважають непотрібними.