01.09.16

Гібридний тероризм: пости в соцмережах можуть підняти революцію, а «Кобзар» чи Коран — створити нову націю

Третина авторів, що створювали необхідний для агресора контент, були відомими українськими письменниками, що пишуть російською мовою




Про специфіку лінгвістичних впливів в епоху глобального гібридного тероризму — Роман Савчук, лінгвіст-аналітик, доцент кафедри військової журналістики (ВІКНУ)*.

Гібридність як відображення сучасного світу


У світі, який майже весь охоплений мережевими комунікаціями, будь-який конфлікт набуває гібридного характеру. Навіщо вести військові дії, якщо можна взяти під контроль територію, населення і практично всю необхідну інфраструктуру, користуючись тільки засобами впливу на свідомість? По-перше, вартість реалізації такого проекту значно нижча. По-друге, гібридний удар призводить до набагато менших втрат як у людських ресурсах, так і в інфраструктурі, які згодом агресор планує використовувати.

Чому більшість експертів фактично не знають, що робити з викликами гібридної війни, з тими кроками, які пропонує наш противник? Проблема в тому, що акцент майже повністю перенесений тільки у свідомість людей. Військові дії із застосуванням зброї не є головними, вони є наслідком. До того ж подібного явища в історії людства раніше не було. Це стало можливим тільки в умовах існування Інтернету, в якому контент породжується всіма. Будь-яка людина може почати писати тексти, які зацікавлять загал.

Як приклад наведу історію колишнього американського військового. Полковник у відставці був незадоволений своєю пенсією й почав писати детективи. Хоча його англійська була далекою від ідеалу, свої тексти письменник-початківець вирішив продавати через інтернет. Це був перший випадок, коли людина стала мільйонером, продаючи свої книги сама, не користуючись послугами жодних видавництв — ані паперових, ані електронних.

Нерідко блоги в соцмережах несуть ексклюзивну інформацію, яка сприймається великою кількістю людей і резонує набагато сильніше, ніж професійні матеріали, що подаються, наприклад, в найвідоміших ЗМІ.

Сьогодні технологія специфічного впливу, яка спирається на технології мереж і створюваного ними інформаційного поля, може бути поширена на будь-яку спільноту та у будь-яку точку світу. Якщо раніше агресор проникав в інформаційне поле та змінював його відповідно до власних потреб, то сьогодні на прикладі гібридного тероризму в різних точках світу можна спостерігати новий різновид цієї технології: створення інформаційних полів агресора на субстраті існуючих недостатньо високоорганізованих полів території-жертви та з використанням її ж контентних ресурсів та інструментів.

Для розуміння механізмів цього явища виділимо базові інструменти, за допомогою яких воно реалізується.

Фантастика й любовні романи як лінгвістична зброя


Більшість фахівців із масових комунікацій різних напрямків переконані, що найпотужніша частина впливу на свідомість відбувається через візуальний канал. Відомо, що у людини переважає аналіз передусім зорової інформації (незалежно від індивідуальних характеристик налаштування сприйняття). Водночас роль саме піктографічної інформації (візуального образу) на противагу словесному переоцінюється. Особливістю образів піктографічного типу є те, що вони вже однозначно сформовані та сприймаються у готовому вигляді. Тобто для однієї частини глядачів такий образ може бути позитивним, для інших нічого не означати, а у когось викликати спротив або відразу.


Образ, що формується під дією вербальної інформації (на відміну від візуального образу), створюється кожним із нас самостійно, на базі досвіду та «словника образів» власної свідомості. А за правильного вибору засобів впливу такий образ може бути гарантовано впливовим і водночас цілком екологічним для свідомості людини. Російський письменник Юрій Нікітін пояснив цей принцип так. На малюнку чи відео образи вже кимось задані, і не обов’язково вони відповідають моїм особистим уявленням або смакам. Коли я читаю книгу, то малюю образи у свідомості самостійно, відштовхуючись від слів, і вони обов’язково впливають на мене, адже створені мною як особистий, пристосований персонально для мене «продукт».


Отже, вплив через словесне кодування інформації набагато інтенсивніший та ефективніший, ніж через візуальні образи. Блискучим історичним прикладом спецоперації з перетворення контенту індивідуального інформаційного поля особистості на окремо взятій території є створення ісламу, де основа світогляду передається виключно у вигляді тексту (Корану), а зображення фізичних живих об’єктів будь-якого роду просто повністю заборонено традицією.


Давно відомий ефект, коли вплив у літературі писемного слова на формування історичної дійсності виявлявся набагато сильнішим, ніж економічний чи політичний. В літературознавстві та історіографії це одна з дуже цікавих тем, щодо якої списи ламаються давно. Низка авторів і серйозних дослідників стверджує, що насправді політична й економічна реальність змінюються під впливом писемної культури, ідеологічної та філософської бази.

Тобто спершу хтось створює ідею, яку потім втілюють на рівні політики, економіки і т. п.


Сьогодні у гібридній війні використовуються нові унікальні засоби. Як реагувати на ці засоби, більшість держав і державних корпорацій ще не знають. Не готові американці, європейці, так само не підготовлені й ми. Росія ж почала створювати багаторівневий контент на основі нових лінгвістичних технологій дуже давно.

Наведу один із яскравих прикладів. Починаючи з 2004 року, за часів Помаранчевої революції, на території України активно почали продавати понад 300 найменувань книжок тиражем понад 15 тис. екземплярів, що вийшли російською мовою. Основна тематика — «упокорення України», становлення потужної Російської імперії, відновлення традицій Російської імператорської армії та флоту, повернення розвитку людства до «славної епохи» кінця XIX ст. — початку й середини XX ст. та відновлення світової справедливості до «великої Росії», яка втратила свою велич через підступних «західних союзників». У цих творах фігурували герої-українці з прізвищами на кшталт Залупийченко. Це була література, якій надає перевагу найбільш впливовий прошарок населення. Фантастика, фентезі, детективи, любовні романи — пласт літератури, що захоплює людей, які фактично формують реальність. Вони працюють, виховують дітей, спілкуються між собою, але їхній критичний інтелект не здатен протистояти, сепарувати, або хоча б помічати подібний вплив. Навіть я, будучи добре підготовленою людиною, читаючи одну з таких книжок, зловив себе на тому, що в мене піднімається імперський дух.

Найпотужніша зброя, що формує свідомість


Як свідчать дослідження сучасних літературознавців, найпотужніший вплив на формування свідомості великих людських спільностей та протягом максимально довгого часу чинили саме книги — тексти великого обсягу. Наприклад, «Божественну комедію» Данте Аліг’єрі у його рідній Флоренції знали майже всі жителі. Масове знання й цитування цього твору по всій Італії підтверджується залишками поеми в народній творчості, приказках та піснях із різних італійських регіонів, які наразі самі носії італійської мови щиро вважають народними творами. Схожа ситуація з «Дон Кіхотом» Сервантеса та п’єсами Лопе де Веги в Іспанії. Китайська традиційна література, зокрема, грандіозні історичні романи-епопеї «Трицарство», «Подорож на Захід» та інші не лише ввібрали в себе народну творчість, але і з моменту своєї появи і аж до сьогодення цю народну творчість активно формували.

Тобто якщо за допомогою коротких повідомлень у соціальних мережах можна провести тактичну спецоперацію або підняти революцію, то створити нову націю або змінити напрямок її розвитку можна лише за допомогою «Кобзаря» або Корану.


Ще одним дієвим фактором було те, що змінювали національне контентне поле та наповнювали його іншим змістом переважно самі ж українські автори. До третини письменників, що створювали необхідний для агресора контент, були українськими громадянами, відомими українськими літераторами, що пишуть російською мовою. Для формування відповідного контенту залучалися автори найвищого рівня володіння сучасними технологіями створення ефективного тексту.

Тексти, що програмують мозок


Сьогодні технології редагування тексту в напрямку підвищення його практичної функціональності досягли надзвичайно високого рівня. Задля цього активно використовують також досягнення нейролінгвістичного програмування, зокрема, мета-моделі, моделі гіпнотичних патернів Мілтона Еріксона. Більшість таких технологій є загальнодоступними й вивчаються майбутніми письменниками, сценаристами, маркетологами тощо в більшості розвинених країн Заходу та Далекого Сходу. Така література є у вільному доступі. Проте застосування цих технологій вимагає спеціального тренування та довгочасного використання методик із метою вироблення свідомої компетенції у цій галузі. Вони ґрунтуються на маніпуляції лексикою, образністю, а також на створенні візуального представлення тексту та ритміки його сприйняття читачами. 


У масштабах гібридного тероризму технології лінгвістичного впливу працюють на багатьох рівнях одночасно. Поки що більшість спеціалістів, здається, не фіксує їх як частини одного спільного структурованого впливу. Наприклад, випадки масового прийняття молодими людьми (особливо жінками у віці 16–22 роки) мусульманства відбувалися після знайомств та листування з носіями цієї релігії через соціальні мережі. Вивчення скриптів спілкування та розповідей новонавернених дає абсолютно чітку та однозначну картину застосування патернів Мілтона Еріксона та технік «обходу свідомості» й активізації позасвідомих реакцій лімбічної системи, які широко застосовуються в техніках сексуального зваблення та міжстатевого спілкування.

Створюються також ефективні символи та ідейні конструкції, що дозволяють формувати навколо себе той тип сприйняття дійсності, який відповідає інтересам агресора. Яскравим прикладом є поширення радянської літератури, пропагування образів часів Другої світової війни, наполегливе застосування лексики, характерної для цього часу, та переосмислення її образів на технологічному тлі нових епох, для чого активно застосовується фантастика та аніме.
Дуже важливим фактором ефективності перетворення контентного поля є різноформатність та одночасність впливу. Це і великі художні тексти, і авторська журналістика, і робота в соціальних мережах, і дрібна регіональна новинна журналістика, і нав’язування мовних шаблонів спілкування на рівні побутового мовлення (моди на певний сленг та цитати тощо).
Звідки взагалі береться гібридна агресія як явище? По-перше, як ми зазначали, це новий рівень комунікацій між людьми. По-друге, високий рівень технологій, який робить все взаємозамінним. Грубо кажучи, якщо людина втратить ногу, її можна замінити надсучасним протезом. Сьогодні сприйняття реальності дуже серйозно змінюється. Ідея взаємозамінності впливає на державні кордони, розмиває національні межі: я можу поміняти не лише релігію, я можу змінити національність, державу. Однією з базових ідей, що лежать в основі гібридної агресії, є тотальний релятивізм: нічого не має значення, все взаємозамінне.

Ще один важливий фактор, який пов'язаний із лінгвістичним впливом на свідомість. За останні роки з’явилися нові методи вивчення мозку, діяльності та поведінки людини. Відповідно, виникли техніки, які використовують ці знання. Отже, будь-яка людина (чи невелика група суспільства), яка поставить собі на меті створити контент, що гарантовано матиме вплив на свідомість, може зробити це доволі легко. Тобто не треба бути генієм, щоби написати твір, який формуватиме інший світогляд. Автора просто потрібно навчити базовим засобам складання текстів на основі нейрофізіології. Це становить колосальну небезпеку. Агресор використовує такі техніки на всіх рівнях, починаючи від блогерства, твіттера й закінчуючи створенням великої кількості дуже сильних художніх текстів, які впливають на суспільство тотально — від самого низу до найвищого інтелектуального рівня.

Для ефективного протистояння у гібридній війні потрібно пам'ятати, що за відсутності цілеспрямованого заповнення інформаційного поля власним контентом із високим ступенем впливу виникає інформаційний вакуум, в якому є майже безконтрольні інструменти формування свідомості великих груп як на окремих територіях, так і у формі розподілених мереж пов’язаних між собою осіб. Це і є той субстрат, який використовується гібридним агресором для реалізації власних інтересів.
_______________________
*З виступу на міжнародному форумі «Комунікаційно-контентна безпека в умовах гібридно-месіанських агресій путінської Росії», який відбувся 9–10 червня 2016 року у Військовому інституті Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.