17.07.23

На Закарпатті контррозвідники «вибивали» з генерала СБУ зізнання у співпраці з угорською розвідкою

У ДБР розкрили деталі нападу на генерала СБУ у відставці Віктора Микуліна, котрого на Закарпатті жорстоко побили контррозвідники СБУ. Як з’ясувала редакція 368.media  з матеріалів справи №62023140160000269, нетверезі офіцери вирішили, що ветеран спецслужби нібито угорський агент.

Інцидент трапився у ресторані «Три тузи» села Велика Добронь Ужгородського району. Микулін обідав за столом зі знайомими з Йорданії та Словаччини. До нього підійшов нетверезий  начальник 4-го відділу управління військової контррозвідки департамента СБУ Андрій Панарін. Він показав показав посвідчення й попросив пред’явити їхні документи. Віктор Мікулін підійшов до столика, де відпочивали спільники контррозвідника і попросив забрати Панаріна.

Далі Микулін вийшов на автопарковку, де полковник СБУ намагався намагався схопити потерпілого за руки, однак останній зумів вирватися та почав швидко бігти. Його почали переслідувати старший оперуповноважений, майор Юрій Рубіш, а також ще один оперативник. Генерала у відставці наздогнали та вдарили. Він впав у кювет. Далі його почали бити руками то ногами по всьому тілу.

Панарін намагався «отримати зізнання» в Мікуліна, що той є угорським агентом, та отримати інформацію про осіб, з якими нібито співпрацює потерпілий  та завдання, яке останній виконує в Україні. Далі він сів чоловіку на спину та продовжив побиття. В чоловіка відібрали телефон та документи.

Полковник СБУ телефоном наказав водію службового авто під’їхати до місця інциденту. Мікулина закинули у машину. У салоні йому на голову надягли картонну коробку та повезли спочатку в Ужгород, а потім у Чоп.

Весь цей час Мікулина били по голові та тілу. Панарін вимагав від нього докази співпраці з угорцями, зокрема видати паролі та явочні квартири. Надалі потерпілого відвезли до Чопа.

Андрію Панаріну після розголосу 30 червня повідомили про підозру у катуванні та викраденні (ч. 3 ст. 127 та ч. 2 ст. 146 КК). Однак у липні полковник СБУ не з’явився на клопотання щодо запобіжного заходу. Підозрюваний через захисників надав слідчому судді документ про перебування на стаціонарному лікуванні у КНП «Берегівська лікарня імені Бертолона Ліннера Берегівської міської ради», хоча у вказаному документі й не було зафіксовано, що Андрій Панарін через стан здоров’я не в змозі прибути на це судове засідання.

Однак у лікарні заявили суду, що офіцера виписали з установи. Водночас було призначено повторне судове засідання, але полковник його проігнорував. Останній відсутній як за місцем свого проживання, так і за місцем роботи, що також свідчить про переховування Андрія Панаріна від органів досудового розслідування та суду. Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області 10 липня надав дозвіл на затримання Панаріна.

Щодо майора Рубіша, то його помістили на два місяці у СІЗО. Нагадаємо, що головою управління СБУ у регіоні є Євген Борзілов. Його не звільнили з посади через цей інцидент.