18.07.23

Українське зерно на сотні мільйонів євро експортують сумнівні компанії, які не сплачують податки – OCCRP

Проєкт з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) опублікував своє розслідування щодо експорту українського зерна під час війни. Отримані дані свідчать про те, що зерно на мільйони євро до ЄС експортують компанії, які виявилися ліквідованими або оформленими на підставних осіб.

OCCRP повідомляє, що зараз Україна перевіряє сотні компаній - багато з них створили після початку повномасштабного російського вторгнення - які, імовірно, продавали українське зерно без належного оформлення або сплати податків. Низка європейських компаній, які імпортували українське зерно, і самі викликають багато запитань.

Журналісти отримали у своє розпорядження торгові дані, які свідчать про те, що більша частина зерна, яке пройшло через румунські прикордонні пункти за перші 7 місяців повномасштабної війни, експортували сумнівні українські компанії, обвинувачені в несплаті податків та інших злочинах.

"Вони серед більш ніж трьохсот фірм, які з минулого вересня перебувають під слідством в Україні. За даними прокуратури, тільки за минулий рік вони позбавили державу щонайменше 140 мільйонів доларів", - йдеться у матеріалі.

У розпорядженні журналістів опинилися судові документи, згідно з якими влада в рамках розслідування вилучила у деяких компаній десятки тисяч тонн зерна. Деякі з підозрюваних оскаржують конфіскації в суді.

Відомо, що кількох високопосадовців, зокрема співробітників митниці, які працювали в портах в Одеській області, обвинувачують у зловживанні службовими повноваженнями для організації схеми ухилення від сплати податків.

Проаналізувавши дані з ImportGenius (агрегатор інформації про глобальну торгівлю) та інформацію румунського Управління безпеки харчових продуктів, журналісти вивили, що за перші 7 місяців після повномасштабного вторгнення 80 українських компаній, які знаходяться під слідством, вивезли через Румунію щонайменше 1,7 млн тонн зерна на загальну вартість 495 млн дол.

Серед покупців зерна значаться офшорні фірми, угорські підприємства, які засудили до ліквідації за неподання звітності, компанії-посередники в Угорщині та Чехії, фірми, які раніше попадалися на несплаті податків, компанії, що належать або мають відношення до осіб зі зв'язками у політиці чи засудженим злочинцям, а також великі міжнародні зернові трейдери, у тому числі COFCO International, Bunge, Viterra та Ameropa Holding.

У розслідуванні OCCRP розповідається, що чоловік, який значиться одним із власників цих імпортерів, зізнався, що він просто вписав своє ім’я у документах за гроші. При чому, такі пропозицію йому зробили під час лікування у психіатричній лікарні. До семи були залучені і інші пацієнти.

З жодною українською компанією під слідством із тих, з ким OCCRP і партнери спробували поспілкуватися, не вдалося зв'язатися за офіційними номерами телефонів.

Українське розслідування розпочали, коли слідчі помітили, що велика кількість підозрілих компаній — багато хто з них заснував незадовго до цього — ухилявся від сплати податків, торгуючи зерном на сотні мільйонів доларів.

Згідно з документами прокуратури, під слідством перебувають кілька сотень компаній — ймовірно, їх реєстрували "невідомі особи", вони виявляють ознаки "фіктивної діяльності" та не сплачують податків.

Як повідомила в січні СБУ, особи, які стоять за схемою, "переміщали товари між підставними компаніями… щоб заплутати торгові ланцюжки і уникнути обов'язкових виплат до бюджету". У Бюро економічної безпеки журналістам сказали, що не можуть надати більше інформації, допоки розслідування не завершено.

Щоб дізнатися, хто і в яких обсягах імпортує "чорне" українське зерно, журналісти зіставили митні документи і список підозрюваних у порушеннях українських компаній, назви кількох румунських, чеських та угорських фірм-імпортерів, а також низки офшорних підприємств із числа імпортерів.

"Найактивніший український експортер зі списку - фірма "Талстактив", яка, за даними прокуратури, "легалізовувала дохід, отриманий злочинним шляхом", не сплатила податок на прибуток і не повернула прибуток в іноземній валюті. Компанію заснували в лютому 2021-го - за рік до початку повномасштабного російського вторгнення", - йдеться у розслідуванні.

Вже перебуваючи під слідством, "Талстактив" змінила адресу та перейменувалася на Technotrade Supply. За короткий час існування компанії її власники змінювалися тричі.

В розслідуванні також вказується, що угорський імпортер The Mark Global, якому суд заборонив провадити діяльність, з 2021 по 2022 рік імпортував 283 партії зерна на 157 млн дол.

Ще одна угорська компанія, які заборонили займатися імпортом, Borko Trade, яка з 2020 по 2022 рік імпортувала зерна на 336 мільйонів доларів – Україна втратила на цьому 20 млн дол від неотриманих податків.

"Угорська влада не змогла встановити, хто насправді стояв за компанією. За даними податкового та митного управління Угорщини, контактні дані правонаступника і платника податків Borko Trade недоступні, а листи, надіслані на адресу фірми, повернулися через неправильний поштовий індекс", - зазначають в OCCRP.

Однака журналістам вдалося знайти ймовірних підставних осіб, які вказані колишніми або чинними акціонерами чи директорами цих підприємств. Один із них виявився зіркою TikTok, 27-річний чех Ондрей Стана який розповів, що до нього та ще кількох людей звернувся чоловік на ім’я Альберт з проханням вписати їхні імена в документи, коли вони лікувалися в психіатричній лікарні.

"Він пообіцяв 400 євро на місяць, які я за два роки отримав у кращому разі разів сім. Я швидко зрозумів, що зробив помилку, але не знав, що робити. Я попросив їх усунути моє ім'я з документів", - розповів Стана.

Журналісти з'ясували також, що серед компаній, які імпортували зерно через українські фірми, що потрапили під слідство, була COFCO International Romania - "донька" агрогіганта COFCO International.

Загалом COFCO International Romania імпортувала зерно на суму понад 145 мільйонів доларів за сім місяців (з лютого по вересень), за якими доступні дані. Із них близько 145 500 тонн зерна майже на 37 мільйонів доларів надійшло через українські компанії під слідством.

Так, румунська "дочка" COFCO імпортувала в травні 2022 року насіння соняшнику на 2,3 мільйона доларів через "Талстактив" по 0,40 долара за кілограм (на міжнародних ринках вартість становила 0,67 долара за кілограм).

Румунські "дочки" ще двох великих міжнародних трейдерів - Viterra (раніше Glencore Agriculture) і Ameropa Holding - також імпортували зерно через сумнівні українські фірми, додають розслідувачі.

У розслідуванні також вказується низка інших компаній, причетних до "чорного" імпорту українського зерна на мільйони доларів. На кожній з таких угод Україна втрачає величезні суми через несплачені податки.