13.02.24

Влада Франції розкрила діяльність мережі з військовою пропагандою РФ

Французька урядова агенція VIGINUM, котра спеціалізується на захисті від ворожого цифрового втручання, виявила мережу зі 193 російських сайтів, метою яких є поширення кремлівської пропаганди на Заході.

VIGINUM розкрила діяльність мережі Portal Kombat, що складається з цифрових “інформаційних порталів”, які транслюють проросійський контент, “позитивно” висвітлюють російське вторгнення в Україну та очорнюють українську владу, щоб вплинути на громадську думку, зокрема у Франції.

До складу мережі входить 193 сайтів, що транслюють проросійський контент, орієнтований на західну авдиторію, особливо у країнах, котрі підтримують Україну. Деякі з цих сайтів використовують у доменних іменах слово “pravda” з різними розширеннями залежно від мови.

Читайте також: Отчет Еврокомиссии о кремлевской пропаганде в соцсетях: охват и влияние выросли

Щоб спробувати охопити якомога більше читачів, ця мережа вдається до використання кількох методів, таких як ретельний відбір джерел проросійської пропаганди відповідно до цільової авдиторії, масова автоматизація розповсюдження контенту або навіть оптимізація SEO в пошукових системах.

У період з 23 червня по 19 вересня 2023 року на цих сайтах опублікували понад 150 тис. матеріалів та постів, переважно репостів контенту російських та проросійських ЗМІ.

Метою мережі було виправдання повномасштабного вторгнення росіян. Повномасштабну війну на цих ресурсах називають виключно так званою “спецоперацією”. Зміст публікацій вирізняли “сильна ідеологічна упередженість” і “явно неправдива історія”, заснована на кремлівських наративах.

Також експерти акцентували, що мережа Portal Kombat може завдати шкоди фундаментальним інтересам Франції. У звіті попереджають й про можливу стратегію заміщення західних мереж сумнівним контентом, що може спричинити труднощі в оцінці та перевірці інформації журналістами.

Джерело: звіт агентства VIGINUM

Читайте також: Hass gegen Ukrainer:innen: "Manchmal denke ich, ich sollte besser verbergen, woher ich komme"