14.02.24

Не Карлсоном єдиним: російську дезінформацію на Заході поширюють мінімум 26 "експертів", діяльність яких має ознаки мережевої



На Заході діє мережа "експертів", які поширюють російську дезінформацію. 

Центр протидії дезінформації при РНБО проаналізував 26 західних "експертів" та виявив, що їхня діяльність має ознаки мережевої. До уваги брались публікації та виступи за період з 2014 по 2023 роки. Діяльність "експертів" аналізувалась за наступними критеріями: публікації на сайтах, що належать іншим "експертам" чи фінансуються Кремлем, появи на ютуб-каналах, отримані нагороди, відгуки про візити до росії чи тимчасово окупованих територій України.

Читайте також:  Влада Франції розкрила діяльність мережі з військовою пропагандою РФ

Це, зокрема, ведучий Такер Карлсон, журналіст Гленн Грінвальд, військовий експерт Скотт Ріттер тощо.

Вони поширюють такі наративи:

- підтримка України шкідлива для країн Заходу;

- перемога України неможлива;

- США розпочали війну в Україні;

- росія не здійснювала злочинів на кшталт підриву Каховської ГЕС чи удару по драмтеатру в Маріуполі – їх зрежисувала Україна.

Фейки на ці та інші вигідні кремлю теми "експерти" поширюють на своїх YouTube-каналах, за допомогою ЗМІ та організацій із сумнівною репутацією. А інколи навіть не приховують звʼязків із росією, системно зʼявляючись в етерах федеральних каналів кремля і дописуючи колонки для державних медіа РФ.

Дехто з них навіть час від часу відвідує москву. Наприклад, військовий "експерт" Скотт Ріттер презентував там свою книгу.

Такі дії підкреслюють те, що подібні "експерти" насправді не є незалежними - вони лише легітимізують російську пропаганду на Заході.