19.03.24

Атаки Росії на дунайські порти слід розглядати як злочини екоциду

Атаки Росії на українські порти на Дунаї, так само як і підрив Каховської ГЕС, слід розцінювати як злочини екоциду, які потребують розслідування.

Про це заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у своєму виступі на Конференції спікерів Стратегії ЄС щодо Дунайського регіону у вівторок у парламенті Австрії.

«З початку цього року українці уже пережили кілька масштабних комбінованих атак, а напади дронів та ракет не припиняються ані на день. Одеса, Херсон, Харків Кривий Ріг, Суми – це кривава географія останніх ударів росіян, що коштували мирним українцям десятків життів. Українська частина Дунайського регіону не є винятком, адже в Україні сьогодні немає безпечних місць», - сказав він.
На цьому тлі Стефанчук нагадав, що 6 березня Росія завдала ракетного удару по Одесі, саме коли там перебували Президент України та Прем’єр-міністр Греції, а 15 березня внаслідок російської атаки було вбито 21 мешканця Одеси і понад 70 поранено.
«Українські порти на Дунаї, зокрема Ізмаїл, Рені зазнають атак російських дронів – гинуть люди, нищиться інфраструктура, потерпає екосистема регіону. Поруч із підривом Каховської ГЕС, злочини Росії на Дунаї слід розцінювати як злочини екоциду, які мають розслідуватися, а винні понести покарання», - заявив Голова Верховної Ради України.
18 березня 2023 Стефанчук прибув із робочим візитом до Австрії для участі у конференції спікерів Стратегії ЄС щодо Дунайського регіону.