18.03.24

Римський Папа Франциск та московсько-українська війна

Нова версія папомобіля. Обкладинка польського часопису Wpros, 4 вересня 2023 р.  Заяви і вчинки Папи Римського Франциска стосовно московсько-української війни викликають суспільний резонанс і безліч спроб тлумачити кожний конкретний випадок. Спробуємо оцінити їх як систему.

 

Дії та заяви на підтримку України

  Одною з перших офіційних заяв Ватикану у відповідь на розв’язану РФ у лютому 2014 року війну проти України, можна вважати промову кардинала Крістофа Шенборна 10 грудня того ж року, під час візиту до Києва. Кардинал запевнив, що Папа Римський Франциск солідарний з народом України та молиться за нього.
  5 квітня 2015 року в пасхальній промові Франциск сказав: «Нехай свято воскресіння Христового принесе світло миру в улюблену Україну, насамперед тим, хто страждає внаслідок конфлікту за останні кілька місяців. Нехай же ця країна, завдяки зусиллям усіх зацікавлених сторін, зможе знову віднайти мир і надію».
  Через кілька місяців, 23 серпня напередодні Дня Незалежності України, Папа Римський повідомив, що молиться за Україну і благає Бога благословити президента України та весь український народ.
  У квітні 2016 року Франциск закликав католицькі церкви Європи збирати пожертви для біженців з Донеччини.

Папа Римський Франциск
  28 січня 2018 року Папа Римський сказав українським католиками у Соборі Святої Софії в Римі: «Перш ніж йти до нічного спочинку чи вставити вранці, я зустрічаюся з українцями. Я молюся до ікони пресвятої Богородиці, яку мені подарував ваш Блаженніший Святослав. І кожну молитву я завершую українською мовою». Під час тих урочистостей українські діти з італійської діаспори подарували Папі мапу-мозаїку України в кольорах національного прапора, ляльки-мотанки, ікону Пресвятої Богородиці Оранти, вишиваний рушник та глечик українського меду. Посол України у Ватикані від імені держави вручив факсиміле Пересопницького Євангелія.
  5 і 6 липня 2019 року Папи дав авдієнцію митрополитам Української греко-католицької церкви. Франциск відзначив, що Україна переживає «важку та делікатну» ситуацію конфлікту, в якому організатори військових дій маскуються, а найслабші та найменші платять найвищу ціну. Папа закликав католицьку церкву в Україні гуртувати лави довкола апостольського престолу у Ватикані. З цією метою, 11 липня створений Апостольський екзархат для вірних УГКЦ в Італії.
  8 лютого 2020 року в резиденції Папи відбулася його офіційна зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським та його дружиною. Президент подякував ініціативі «Папа для України» за допомогу українцям, постраждалим від війни на Донбасі, і запросив Верховного понтифіка відвідати Україну. Папа назвав Зеленського «президентом миру».
  Коли західні розвідки розповсюдили інформацію про приготування РФ до повномасштабного вторгнення в Україну, Папа Римський оголосив 26 січня 2022 року днем молитви за мир. Відтоді Франциск ще кілька разів згадував Україну під час недільних богослужінь та зустрічей з паломниками. Останнє з подібних звернень пролунало 23 лютого 2022 року: «Прошу всі залучені сторони стриматися від будь-якої дій, які можуть спричинити більші страждання населення, дестабілізувати співіснування між народами та дискредитувати міжнародне право».
  Після початку повномасштабної агресії РФ проти України, Папа Римський спрямував до України місію, на чолі з папським розподілювачем милостині кардиналом Конрадом Краєвським і головою папської канцелярії з питань міграції, милосердя, справедливості та миру, кардиналом Майклом Черні. Місія займалася гуманітарною допомогою постраждалому від війни цивільному населенню України.
  13 березня 2022 року Франциск назвав Маріуполь містом з ім’я Діви Марії, що перетворилося на мученика лютої війни, яка спустошує Україну.
Римський Папа Франциск з українським прапором з Бучі
  6 квітня 2022 року Папа прийняв український прапор з Бучі, де московські окупанти вбили сотні мирних жителів, і закликав зупинити війну.
  18 листопада 2022 року, в інтерв’ю італійському виданню «La Stampa», Папа Франциск, як завжди в таких випадках, назвав московську військову агресію «конфліктом в Україні», і запевнив: «Ватикан ладен виступити посередником, щоб зупинити конфлікт в Україні».
  25 лютого 2023 року кореспондентка телеканалу «1+1» вручила Франциску український прапор зі звільненого села на Миколаївщині та закликала перебувати на боці України, з чим Папа погодився. Інші представники української делегації подарували Франциску гілку бавовни, сіль «Міць», монету «Маріуполь» та браслет з «Азовсталі», який той одразу одягнув.
  Підсумуємо. Папа Римський Франциск послідовно закликав до миру в Україні, співчував постраждалому від війни цивільному населенню та організовував для нього практичну гуманітарну допомогу.
  Водночас, він наполягав, що в Україні точиться конфлікт, жодного разу не назвав Росію винуватцем війни, ніколи не засуджував агресію РФ, не звертався до Кремля з прямим закликом припинити «конфлікт».
  Перше ніж читати далі про взаємини Ватикану з Москвою, пригадайте, що Українська греко-католицька церква – найбільша католицька церква грецького обряду в світі, яка налічує більше 5,9 мільйонів віруючих. Крім неї в Україні активно діє і розвивається римо-католицька церква.
  Чисельність католицьких громад РФ вельми поступається українським. Московська православна церква відкидає можливість церковної унії з Ватиканом, активно співпрацює з путінським режимом. Московська патріархія та Кремль вважають власний варіант православного християнства «духовной скрепой» московського імперіалізму.

Дії і заяви на підтримку Москви

  12 лютого 2016 року Франциск зустрівся з патріархом Московським Кирилом Гундяєвим у Гавані, після чого попи підписали спільну Декларацію. Серед іншого вона містила положення про Україну та українські церкви. Обидва церковні ієрархи визнали думку і участь представників України зайвою.

Московський патріарх Кирил та Римський Папа Франциск. Гавана, Куба, 2016 р.
  4 травня 2016 року під час генеральної авдієнції Папи на площі Святого Петра в Римі, московський депутат Госдуми від КПРФ Павел Дорохін вручив Франциску медаль на честь 70-річчя перемоги «в Великой Отечественной войне» разом з гей-оргієвською стрічкою. Верховний понтифік одразу почепив колорадку на груди. Згодом, папська прес-служба виправдала цей вчинок тим, що мовляв Папа не знав значення символу.
Папа Римський Франциск з колорадкою. Рим, 2016 р.
  Одразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Франциск прибув до посольства РФ, щоби висловити глибоке занепокоєння. Після цього Папа тривалий час публічно не згадував Росію та уникав слово війна. Речники Франциска пояснили мовчанку тим, що Папа не бажав «закрити двері, щоб завжди залишати відкритою шпарину для можливості зупинити зло та рятувати людські життя».
  Докладніше пояснення з’явилося 16 березня 2022 року. Саме того дня Франциск влаштував відео конференцію з Московським патріархом Кирилом. «Ми пастирі того самого святого люду, що вірить у Бога, в Пресвяту Трійцю, в Пресвяту Богородицю: а тому ми повинні об’єднати зусилля, щоби сприяти миру, допомагати стражденним, шукати шляхи миру, щоб зупинити вогонь» — такими слова Франциск визначив спільні зусилля з патріархом Кирилом, який відверто благословляв війну.
  25 березня 2022 року почався акт «посвячення Росії та України серцю Марії», який продемонстрував усьому світу, що Ватикан не бачить жодної різниці між агресором та жертвою агресії.
  Для повного розуміння того, що відбулося слід зробити невеличкий екскурс в історію. 13 травня 1917 року троє дітлахів португальського села Фатіма побачили «пані, яснішу за сонце», яка призначила на 13 число щомісячні спільні молитви. Дитячі повідомлення заохотили тамтешнє населення долучитися до молебнів, за участі «пані», яку Ватикан згодом визнав Богородицею. Вона явила себе людям у Фатимі 5 разів.
  Серед іншого, що почули очевидці, було пророцтво про навернення Росії до католицтва, та її посвяту «непорочному серцю Марії». Після того випадку попередники Франциска здійснювали акт посвяти, але жодного разу там не лунала назва «Росія».
  Папа Франциск вирішив посвятити «Росію та Україну серцю Марії». З цією метою українка та московка, що понад двадцять років постійно мешкали в Італії, 15 квітня 2022 року на урочистій ході Хресною дорогою несли хрест, що мало символізувати братерство українців та москвинів.

Українка та московка на Хресній ході 15 квітня 2022 р.
  Акція, що зрівняла злодія і його жертву, приголомшила українських католиків. Предстоятель і Глава УГКЦ, Верховний архієпископ Києво-Галицький, Митрополит Київський Блаженніший Святослав висловився з цього приводу: «Вважаю таку ідею невчасною, двозначною і такою, що не враховує контекст військової агресії Росії проти України. Для греко-католиків України тексти і жести XIII стації цієї Хресної дороги є незрозумілими і навіть образливими, особливо в контексті очікуваного другого, ще більш кривавого наступу російських військ на наші міста і села».
  Проректор Українського католицького університету, колишній в’язень сумління Мирослав Маринович, також поділився власними сумнівами: «Бо в мене немає відчуття, що фатімське доручення Матері Божої виконано так, як воно було сформульовано. Вона заповідала молитися за навернення Росії – ми молилися за примирення між Росією та Україною».
  Слід відзначити, що ритуали Московської православної церкви не містять навіть згадки про посвяту «непорочному серцю Марії», і навертатися до церковної унії з Римом Московський патріархат як не збирався, так і не збирається. Тобто, цим дійством Папа розраховував вплинути саме на українських католиків, щоби зменшити їх здатність протистояти агресії та спонукати до капітуляції перед окупантами.
  Мабуть, Папі Римському Франциску ідея спільної великодньої московсько-української Хресної ходи припала до смаку, бо він планував повторити її наступного року. 9 квітня 2023 року нести хрест і засудити війну, мусили двоє підлітків з України та РФ. Вірогідно, підлеглі розтлумачили Папі-єзуїту недоречність повторення торішнього інциденту, який викликав невдоволення в багатьох католиків Східної Європи. Тому в 23-му році хрест ніс лише український хлопчик з українським прапором, але текст стації був від українського та московського підлітків.
Український хлопчик на Хресній дорозі в Римі. 7 квітня 2023 р.
  Невдовзі після подій Хресної ходи 2022 року, Папа дорікнув європейцям, що українських біженців вони ставляться краще ніж до інших. Шановний читачу, відгадайте реальну, для Папи, загадку століття: чому громадяни ЄС відчувають більше симпатії до української вчительки чи токаря, ніж до єменського хусита, сомалійського пірата чи ісламського джихадиста?
  3 травня 2022 року Римський Папа Франциск 40 хвилин балакав по телефону з Московським патріархом. Римський священик розповідав про потребу миру, Кирил пояснював йому необхідність війни. Будь яких практичних наслідків розмова не мала.
  У середині липня 2022 року Папа засудив звірства армії мародерів в Україні, відзначив хоробрість українців, але порадив усьому світу відійти від чорно-білого сприйняття «конфлікту», який «можливо, був якимось чином спровокований». Папа знов зрівняв злочинця з жертвою насильства. «Ми повинні відійти від звичайної "моделі Червоної Шапочки". Червона Шапочка була хорошою, а вовк поганим. Тут немає метафізичного добра і зла. З’являється щось глобальне, з елементами, які дуже переплітаються».
  Наприкінці вересня 2022 року він поглибив цю думку: «Триває війна, і я вважаю, що помилково думати, що це ковбойський фільм, у якому є добрі і злі… Помилково також думати, що це війна між Росією та Україною, та й усе. Ні. Ця війна світова. За століття ми бачили їх три: між 1914 і 1918 роками, між 1939 і 1945 роками, і зараз».
  24 серпня 2022 року під час загальної аудієнції на День Незалежності України Папа Франциск знов зрівняв страждання агресора та його жертви. «Після розмови про Україну я подумав сказати слово про страждання двох народів, українського та російського. Бо на війні страждає народ… Маю на думці бідолашну дівчину, що злетіла в повітря в Москві від бомби, закладеної під сидіння автомобіля. За війну платять невинні, невинні!».
  «Бідолашна невинна дівчина» — Дар'я Дугіна, московський пропагандон, дочка одного з провідних ідеологів рашизму Александра Дугіна. Даша Дугіна не більш «невинна», ніж сучасні соловйови-скабєєви, чи очільник апарату сталінської пропаганди «Совінформбюро» Щербаков, який відбілював та вихваляв злочини сталінізму.
  Наступного дня МЗС України висловило розчарування папському нунцію в Україні архієпископу Вісвальдасу Кульбокасу, папським порівнянням загибелі рашистки на території РФ, до якої Україна не причетна, з жертвами московської агресії в Україні. Як слушно зауважили українські дипломати, від початку повномасштабного вторгнення РФ, Франциск жодним словом не прохопився про конкретні злочини московських окупантів та їх жертв – українців, в тому числі маленьких діточок, що загинули внаслідок агресії РФ.
  6 листопада 2022 року Папа Франциск пояснив журналістам свою позицію: «Мене вражає, і тому я вживаю слово „багатостраждальна“, жорстокість, яка не притаманна російському народу… бо російський народ це великий народ; це жорстокість найманців, солдат, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію так думати, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму. Вистачить згадати Достоєвського, який до сьогодні надихає, надихає християн до осмислення християнства. Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу». Тобто, Франциск переклав провину за війну на конкретного лапотного військового мародера, і звільнив від відповідальності московство, яке здійснює, воює, підтримує та фінансує злочинну агресію.
  Догмат про непомильність Пап забороняє католикам сумніватися в папських твердженнях стосовно віри чи моралі. Але це не завадило очільнику УГКЦ наступного дня після цієї заяви Франциска, подарувати Папі уламок московської міни, яка в березні знищила християнський храм в Ірпені. «Це символічний подарунок не лише тому, що це фрагмент російської міни, котра знищила наш храм у місті-мученику Ірпені, але також тому, що подібні фрагменти російських мін, бомб і ракет ми щоденно витягуємо з тіл військових, цивільних і навіть невинних дітей. Вони є видимими знаками тотального знищення та смерті, які Росія несе на українську землю», — сказав Блаженніший Святослав.
  Що жодним чином не вплинуло на ченця на апостольськім престолі. 25 серпня 2023 Папа-єзуїт звернувся до московства. «Ви спадкоємці великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра I, Катерини II, імперії великої, освіченої, великої культури і великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини, ви спадкоємці великої матінки Росії, йдіть уперед з цим. І спасибі вам. Спасибі за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».
  9 березня 2024 року світ дізнався, що в лютневому інтерв'ю швейцарській компанії RSI Франциск заявив: Україна повинна мати відвагу підняти білий прапор та почати переговори з Росією.
Папа Римський Франциск (Хорхе Маріо Берґольйо) та патріарх Московський Кирил (Владімір Михайлович Гундяєв)
  Підсумуємо. Папа Римський Франциск під виглядом миру закликав Україну до капітуляції перед Москвою. Жодного разу він не назвав Росію агресором, навпаки стверджував, що спровокувала напад жертва агресії – Україна. З папських висловлювань на адресу московства зрозуміло, що він переймається, аби спротив України московській навалі, не виснажив би Москву, та не вкоротив віку московському імперіалізму та створеної ним «російської культури».
  Римський Папа використовує авторитет церкви та догмат про непомильність Пап для впливу більше ніж на шість мільйонів українських католиків. Багатьом з них не буде зайвим пригадати, що Москва неодноразово паплюжила УГКЦ, і свого часу оголосила про припинення діяльності греко-католицької церкви, та загнала її в катакомби.
  Висновки з викладеного нехай кожен громадянин України зробить самостійно, керуючись свободою власного сумління.