13.03.24

Ворог почав встановлювати на дрони-камікадзе "Герань-2" блоки навігації DGPS


Кацапи почали оснащувати безпілотники "Герань-2" блоками навігації DGPS, які можуть покращити їхню точність попадання. Про це повідомляє видання Defense Express.

Як зазначає видання з посиланням на власні джерела, під час огляду уламків одного зі збитих дронів був виявлений блок апаратури, на якому були затерті усі заводські маркування, натомість було нанесено фломастером DGPS та певна комбінація цифр.

DGPS – це диференціальна глобальна система позиціонування, яка забезпечує підвищену точність місця розташування. Тобто, в теорії може покращити точність влучання цих дронів.

Такого роду навігаційні системи можуть мати "подвійне використання", та використовуватись і для цивільної техніки, наприклад агротехніки для точного обробітку землі.

Також видання звертає увагу і на блок із маркуванням ADC-PLS-002, який може бути призначений в тому числі для збору даних про швидкість польоту літального апарата.

Для такого режиму роботи необхідно використання двох приймачів, один із яких стаціонарний та перебуває в точці з відомими координатами, другий приймач є мобільним.

При цьому дані, отримані базовим приймачем, потім йдуть для корегування даних, зібраних пересувним апаратом, що відбувається в режимі реального часу.

Додатково

Фахівці Київського науково-дослідного інституту раніше встановили, що росіяни почали оснащувати свої розвідувальні безпілотники "Орлан-10" трекерами ізраїльського виробництва, які призначені для відстежування місцезнаходження об'єктів.

За словами директора КНДІСЕ Олександра Рувіна, це свідчить про те, що ворог намагається розширити функції своїх розвідувальних дронів.

"У російських розвідувальних безпілотних літальних апаратах типу "Орлан-10" експертами КНДІСЕ виявлено трекери для відстежування місцезнаходження об'єктів. Такі елементи мають всі нещодавні зразки БПЛА, які передавалися на дослідження. Це свідчить про те, що ворог використовує дрони не лише для загального збору інформації, а й для систематичного відслідковування точок збиття чи приземлення "ворожих пташок".

Трекери забезпечені основним та автономним джерелами живлення, тому навіть після виведення з ладу основних систем, до втрати зв’язку, координати можуть бути відправлені.

Як і більшість складових бази електронних компонентів у російській зброї, трекери є товарами подвійного використання та можуть застосовуватися у цивільних і воєнних цілях. Їх компоненти, чипи та мікроплати, мають не російське виробництво", - зазначив Рувін.