12.03.24

РФ зазнала серйозних втрат у війні проти України, але поточна ситуація зміщує імпульс на користь Москви — розвідка США

Невизначеність щодо майбутнього західної допомоги Києву грає на користь Росії.

Російські війська зазнали серйозних втрат у війні проти України, але після більш ніж двох років запеклих боїв, нинішній "застій" на полі бою зміщує імпульс на користь Москви, згідно з оцінкою американської розвідки, пише Business Insider.

У звіті зазначається, що РФ не тільки не змогла захопити Україну, чого прагнув глава Кремля Владімір Путін, коли почав повномасштабне вторгнення, але й об’єднала Захід на користь Києва, підтримка якого матеріалізувалась шляхом допомоги у сфері безпеки та економічної допомоги.

США заявили, що Росія зазнала більше втрат в Україні, ніж будь-коли з часів Другої світової війни — приблизно 300 тисяч особового складу (оцінка може включати загиблих, поранених і тих, хто вважається зниклим безвісти або потрапив у полон – тобто безповоротні втрати). Ця цифра, яка базується на інформації, доступній станом на кінець січня, нижча за останні західні оцінки. Міністерство оборони Великої Британії цього місяця повідомляло, що понад 355 тисяч російських солдатів загинули або дістали поранення в Україні.

“Російська армія зіштовхується і продовжуватиме зіштовхуватися з виснаженням, нестачею особового складу та проблемами з моральним духом”, – заявила розвідка США, але додала, що опора росіян на підготовлені оборонні позиції та непрямий вогонь допомогла зупинити контрнаступ України у 2023 році.

За останній рік просування було обмеженим.

“Тим не менш, цей глухий кут грає на користь стратегічних військових переваг Росії та все більше зміщує імпульс на користь Москви. Російська оборонна промисловість значно нарощує виробництво арсеналу далекобійної ударної зброї, артилерійських боєприпасів та інших можливостей, які дозволять їй у разі необхідності вести тривалу війну високої інтенсивності”, – йдеться у звіті.

Також американська розвідка зазначає, що РФ отримує вигоду від невизначеності щодо майбутнього західної військової допомоги для України.

Хоча розвідка США стверджує, що армії Росії доведеться пройти через багаторічне відновлення після значних втрат обладнання та особового складу в Україні, у звіті прогнозується, що Москва ймовірно зможе подолати свої нинішні недоліки за допомогою інших засобів.

Однією зі сфер уваги є відновлення сухопутних сил. Сполучені Штати заявили, що успішний набір військовослужбовців у Росії та збільшення витрат на оборону в кінцевому підсумку зроблять армію РФ ще більшою, хоча це не обов’язково покращить стан збройних сил.

Водночас, поки Москва працює над удосконаленням своїх звичайних збройних сил, вона буде все більше залежати від ядерного та космічного потенціалу для забезпечення стратегічного стримування.

“Агресивна війна Росії проти України призвела до величезної шкоди всередині країни та за кордоном”, — заявляє розвідка США, та попереджає, що РФ залишається стійким супротивником у широкому діапазоні сфер та збирається й надалі просувати свої інтереси в усьому світі, підриваючи позиції США та Заходу.