25.03.24

Два варіанти дій з атаками безпілотників паливних об’єктів росії

Бомбардування союзниками нафтових об'єктів у Румунії 1943 року

США вимагає, щоб СБУ та ГУР припинили атаки безпілотників на паливні об'єкти росії, пише Financial Times.

Виявляється, що попри санкції (які ух як працюють!) нафтопереробка імперії має сильний вплив на світові нафтові ціни. А в Штатах незабаром вибори, і якщо вартість палива на заправках полізе вгору, Байден точно програє.

Друга причина, чому нас попросили не бомбити нафтопереробні заводи, - ризик помсти. Цієї ночі, до речі, трапилася класична "акція відплати" - прилетіло по енергетиці в багатьох регіонах України. Те, що це був удар помсти, не приховують самі росіяни.

І тут уже питання стратегії війни, почасти моралі. Ворог застосовував і застосовує проти нас тисячі ракет і дронів - найчастіше він робить це не заради якоїсь "помсти", а просто тому що хоче нашої смерті. І світові ціни на нафту, газ, електричну енергію - ворога мало хвилюють. Але якщо ми б'ємо по ворогу, то нам нагадують про ризик можливої "відплати", і лякають програшем Байдена, якщо нафта подорожчає.

У нас два варіанти дій. Перший - плюнути на поради старших партнерів і продовжувати знищувати енергетичний і військово-промисловий потенціал ворога, ризикуючи втратити найважливіші свої енергетичні (і не тільки) об'єкти під час "операцій відплати". Другий - прислухатися до порад старших, і не руйнувати економіку противника, ризикуючи втратити країну в результаті зміцнення його можливостей. Другий варіант не гарантує нас від руйнування нашої енергетики під час буденних атак безпілотників і ракет ворога.

Обидва варіанти - так собі. Але в першому ми не стоїмо на колінах.

Юрій Касьянов

Читайте також:  Похмуре завтра стукає в наші вікна ударними хвилями нічних дронів