17.03.24

Навіщо мер Ізмаїла виїжджав до росії незадовго до повномасштабного вторгнення?

Навіщо ізмаїльському меру знадобилися поїздки на росію незадовго до вторгнення?

В Ізмаїлі мер приховує зв’язки з Росією

Ізмаїльський міський голова Андрій Абрамченко виїжджав на російську територію в 2021 році, за декілька місяців до початку повномасштабної воєнної агресії проти України. За даними "Антикору", метою поїздки чи поїздок стало відвідування напівзакритого міста Осташків, розташованого в Тверській області на березі озера Селігер.

Про дивну поїздку мера розповіли журналісти порталу "Антикор".

Такий дивний статус міста Осташків, яке відвідував Андрій Абрамченко, на думку журналістів, пов'язаний із розташуванням поруч із ним, на острові, воєнного заводу, де виготовляють запчастини до ракет, та інституту, де розробляють нібито захист від біологічної зброї.

Як повідомляє "Антикор", саме це російське місто, закрите від сторонніх очей, відвідував Абрамченко за декілька місяців до вторгнення окупаційних військ до України. І це, на думку ЗМІ, доволі дивний збіг обставин.

Ось що пишуть журналісти:

Ізмаїл регулярно стрясають скандали. Держаудитслужба виявила схему, де під гаслами відновлення "пиляють" бюджет на перекладанні асфальту. Те ж саме відбувається з Програмою допомоги теробороні: кошти йдуть не для підрозділу місцевої ТрО, а на ремонт якихось евакуаційних міжквартальних доріжок. А замість укриттів для населення - дивні ремонти медичних приміщень, які дорожчають і дорожчають.

З бюджету міста значні обсяги коштів виводяться через підрядників, наближених до ізмаїльського мера Андрія Абрамченка. Місцеві ділки й корумповані чиновники настільки знахабніли, що на допомогу ЗСУ йде усього 2% від мільярдного міського бюджету, а до карману кладуть в рази більше.

Що не так з Ізмаїлом? Чому тут місцеві можновладці дозволяють собі дерибанити бюджет під час війни? Може стали «ждунами» й вирішили вкрасти все, до чого дотягуються?

Оскільки правоохоронні органи відверто ігнорують корупційні правопорушення в Ізмаїлі, ми вирішили самі розібратися в причинах цієї бюджетно-правової ізмаїльської вакханалії.

З’ясувалось, що мер Ізмаїла Андрій Абрамченко має настільки тісні стосунки з Російською Федерацією, що навіть їздив туди за декілька місяців до початку військової агресії – в місто Осташків Тверської області. І навіть отримав там тимчасову реєстрацію:

- спочатку в гуртожитку місцевого коледжу на вул. Заміській, 24


- згодом – у приватному будинку на вул. Новій, 25


Втім, вибір Андрієм Абрамченком цього маленького містечка в російській глибинці не є випадковим. Осташків є умовним центром «селігерського краю». Саме поряд з цим містом проводились пропутінські форуми, зокрема, форуми руху «Наші».

А ще поряд з містечком, на озері Селігер, розташований острів, закритий для сторонніх відвідувачів. Закритість острову пояснюється наявністю там стратегічних підприємств – військового заводу «Звезда», де виробляють гіроскопи для ракетної техніки, і науково-дослідного інституту, де за радянських часів шукали захист від біологічної зброї, а що шукають тепер – велике питання… Хоча на острові дотепер діє спецполіклініка від відомства, що контролює усілякі хвороби.

Острів має статус закритого адміністративного утворення, а місто Осташків хоча і не закрите офіційно, але відкритість його умовна, судячи з обсягів інформації у соціальних мережах, медіа та інших доступних джерелах. Туризм не розвивають, сторонні інвестиції не залучають від слова «взагалі». Осташків – яскрава демонстрація російської дійсності: коли власною історією нехтують в обмін на доцільність закритості. Скрєпи є скрєпами…



Тим не менш, саме в Осташків приїжджав перед російською агресією ізмаїльський мер Андрій Абрамченко. І відразу отримав тимчасову реєстрацію в гуртожитку Осташківського коледжу, що готує персонал для вище згаданих стратегічних підприємств.

Не виключаємо, що організатором цієї поїздки став Станіслав Борисенко - попередній ізмаїльський мер, а також кум Абрамченка. У 2014 році Борисенко виїхав на територію окупованого Криму й працює там в окупаційному уряді Севастополя. У близькому оточенні Андрія Абрамченка подейкують, що куми дотепер підтримують зв’язок – через скайп та інші месенджери.


Можливо саме ці російські зв’язки - основна причина бюджетно-правової ізмаїльської вакханалії? Зокрема того, що мільярдний бюджет Ізмаїла його мер Андрій Абрамченко спрямовує не на допомогу ЗСУ та, зокрема, протиповітряний захист, а на різноманітний незрозумілий ремонт, де й ремонтувати нема чого?

Автор: Руслан Яремко