01.04.24

Посол України Андрій Мельник: У Бразилії ніхто не хоче говорити про війну

Посол України у Бразилії Андрій Мельник заявив, що високопосадовці та політики цієї країни уникають розмов про війну через так звану нейтральну позицію.

За словами Мельника, для нього ситуація у Бразилії «у десятки разів складніша», ніж під час роботи у Німеччині перед повномасштабним вторгненням Росії і в перші місяці після його початку.

«У мені іноді складається враження, що люди тут живуть на іншій планеті. Про війну – і це доволі сумний факт – тут ніхто говорити не хоче. Тобто якщо ви йдете до МЗС, проводите зустрічі з парламентаріями, то теми війни просто уникають, тому що вона незручна, бо немає що відповісти, людям ніяково через офіційну так звану нейтральну позицію щодо російської агресії проти України», - сказав посол.

У цьому контексті він нагадав, що після триденного візиту президента Франції Еммануеля Макрона, який заявляв про намір схилити Бразилію на бік України, президент цієї країни Лула да Сілва зазначив, що у бразильців немає «такої нервозності, як у Франції, оскільки ми перебуваємо за багато тисяч кілометрів від цієї війни».

Дипломат констатував, що Україна сьогодні у контексті діяльності в Латинський Америці «абсолютно сама», а західні партнери не докладають активних зусиль, щоб по-справжньому переконати Бразилію змінити курс.

Раніше, президенти Франції Еммануель Макрон та Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва не змогли зблизити свої позиції щодо питання війни в Україні, а також присутності Путіна на наступному саміті G20.

Андрій Мельник є послом України в Бразилії з 20 червня 2023 року.