03.04.24

У Гаазі 44 країни підтримали створення спецтрибуналу щодо Росії

Зруйнований рашистами багатоквартирний будинок в Бородянці, Київська обл.

На конференції «Відновлення справедливості для України», що відбулася в Гаазі, 44 держави підписали політичну декларацію, в якій, зокрема, висловлюється підтримка створенню спецтрибуналу щодо злочину агресії.

Росія повинна заплатити за збитки, завдані війною Україні, заявили представники західних держав – учасниці міністерської конференції, йдеться у повідомленні на сайті уряду Нідерландів.

Країни висловилися за посилення спільних зусиль для забезпечення належного розслідування та відповідальності за всі порушення міжнародного права, скоєні під час війни Росії проти України, включно зі злочином агресії.

Також підтримуються ініціативи щодо використання заморожених активів РФ на користь України. Загалом у конференції взяли участь 57 країн.

Політичну декларацію наразі підписали Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Британія і США.

Нагадаємо, у Гаазі 2 квітня 2024 року офіційно відкрився міжнародний Реєстр збитків, завданих російською агресією. За годину після запуску Реєстр (збитків від агресії РФ) уже отримав заявки на компенсацію від перших 18 українців.