10.12.13

Українські вкладники істерично знімають депозити

Керівництво великих банків факт депозитного відтоку не заперечують. До того ж, вони висловлюють припущення, що найближчим часом фінансовим структурам може знадобиться зовнішня підтримка.


ХОРОШІ НОВИНИ 

У сформованій ситуації є і позитивні моменти. Щоб утримати кошти, банкіри розгорнули програми лояльності.

«Вкладникам дають достроково знімати кошти з депозитів без штрафних санкцій, передбачених договорами. Також на час політичної нестабільності на 1,4% річних підвищені ставки за вкладами», – розповів голова правління банку Хрещатик Дмитро Гриджук. 


ЩО З ВАЛЮТОЮ 

Тим не менш закупівлі банками валюти минулого тижня і відтік коштів з рахунків вже вилилися у зменшення залишків на коррахунках фінустанов (з 25,8 млрд грн до 20,6 млрд грн). Виник дефіцит гривні. Так кредити, які банки надають одне одному на міжбанку, до минулої п'ятниці подорожчали з 1-2% до 20-25% річних. 


МОРАТОРІЙ НАЦБАНКУ 

Неофіційно фінансисти визнають, що у них виникли проблеми з грошима. «Заявок ми ще не подавали, але цікавилися в Нацбанку, чи зможуть нас там прокредитувати. Там заспокоїли, сказали, що правління НБУ готове оперативно приймати рішення і виділяти рефінансування, якщо буде потрібно», – розповів представник одного з великих банків. 


На цьому тижні Нацбанк збере керівників найбільших банків країни, де будуть озвучені заходи НБУ щодо підтримання фінансової стабільності в країні. Можливо, до цього часу чиновники вирішать, чи варто вводити мораторій на дострокове зняття депозитів населенням. 



Цитата:

«Битва, яка відбувається через століття і в якій рано чи пізно доведеться поборотися - це битва людей проти Банків. Ця битва все ближче з кожним днем, у кожній країні. Будь ласка, не давайте їм нічого, що б вони змогли використати для поділу людей в цьому питанні, це даватиме їм величезні переваги у відволіканні людей від реальної проблеми, що 100 + 0 = НЕ 105!»

- Британський історик і політичний мислитель лорд Актон