12.04.24

США швидко втрачають довіру союзників в усьому світі через зраджену Україну, - аналітики

У Європі та в Азії добре бачать, що США не здатні підтримати партнера навіть зброєю, не кажучи вже про пряму участь американської армії у захисті союзників.

США стрімко втрачають довіру своїх стратегічних партнерів через неспроможність підтримати Україну поставками зброї у критичний момент. Це стає зрозусілим після аналізу нещодавніх заяв світових лідерів.

"Те, що США ненаданням допомоги Україні знищують своє положення гаранта безпеки, вже стає не просто очевидним. А максимально публічним на рівні найвищих державних інстанцій", – пише видання.

Першим тривожним дзвіночком для Вашингтона у цьому контексті мала стати нещодавня промова голови європейської дипломатії Жозепа Борреля на Форумі Європи. Він зокрема заявив, що Євросоюз більше не може покладатися на США, як на гаранта європейської безпеки, а 75-річна парадигма обороноздатності кришиться на очах.

Другий аналогічний сигнал був озвучений напередодні представником Японії – стратегічного союзника США в іншому ключовому регіоні світу. 11 квітня прем'єр-міністр Японії Фуміо Кіcіда, виступаючи безпосередньо у Конгресі, прямо дорікнув американським парламентарям через Україну.

"Без лідерства Сполучених Штатів не обійтися. Як довго без підтримки США зберігатимуться надії України під натиском Москви? Через скільки часу без присутності Сполучених Штатів Індо-Тихоокеанський регіон зіткнеться з іще суворішими реаліями?" – запитав Кісіда, дивлячись в очі конгресменам.

Як зазначає Defense Express, не лише Японія, але також Південна Корея і Тайвань уважно стежать за ситуацією в Україні.

"Якщо США не можуть забезпечити навіть стабільність допомоги озброєнням, то яка надія, що у випадку агресії Китаю або КНДР ситуація не повториться? А Японія, Південна Корея та Тайвань очікують дещо більшої участі США у цьому процесі, ніж відправка озброєння", – зауважує видання.

Проблеми із поставками американської зброї Україні

Як повідомлялося, Конгрес США від жовтня не може ухвалити нову масштабну програму військової допомоги Україні, що зокрема сильно погіршує ситуацію на полі бою для ЗСУ.

Попри те, що допомогу блокують республіканці, Білий дім навіть не намагається шукати альтернативні варіанти підтримки Києва. "Плану Б" у Байдена просто немає.

Деякі аналітики вважають, що Джо Байден несе таку саму відповідальність за воєнні проблеми України, як і Дональд Трамп.